Burgerinitiatief ‘Weer dat vrachtverkeer’ zet zijn standpunt kracht bij. © Weer dat Vrachtverkeer

Nieuw burgerinitiatief vraagt ANPR-camera’s om vrachtverkeer uit Mortsels centrum te houden

Mortsel, Boechout -

Weer dat vrachtverkeer, een Mortsels burgerinitiatief, spreekt de lokale en hogere overheden aan om zwaar vrachtverkeer uit de stad te weren. Het verwijst daarvoor naar de idee van een cameraschild uit 2019.

Filip Spoelders

Het initiatief komt van enkele bewoners van de Liersesteenweg. Ze vragen hun mede-inwoners van Mortsel een petitie te ondertekenen voor de plaatsing van ANPR-camera’s zodat zwaar doorgaand verkeer uit de stad kan worden geweerd. “We willen ons stadsbestuur en de andere betrokken overheden dwingen interesse te tonen voor de optie om het doorgaand vrachtverkeer op de hoofassen te belemmeren en te verminderen. We mikken met onze actie niet op de bevoorrading van ons commercieel centrum, maar op vrachtverkeer dat niet moet leveren in Mortsel. We komen op voor de psychische en fysieke gezondheid van alle Mortselaars. In de eerste plaats ijveren wij dan ook voor de ANPR-camera‘s, die meer dan twee jaar geleden beloofd werden om het doorgaand vrachtverkeer van de E313 uit ons centrum te weren”, geeft het burgerinitiatief aan.

Weer dat vrachtverkeer verwijst naar het voorstel dat door de burgemeesters van Mortsel, Boechout en Borsbeek in 2019 aan de Vlaamse overheid werd gedaan om een cameraschild te installeren tijdens de werken op de Krijgsbaan. Dat proefproject zou nadien verder uitgebreid worden.

Burgemeesters T’Sijen, Van Berckelaer en Broeckx ijverden in 2019 voor een cameraschild. © Filip Spoelders

“We hebben dat cameraschild niet kunnen ontwikkelen”, geeft Boechouts burgemeester Koen T’Sijen (PRO), die het voorstel destijds mee lanceerde, aan. “De juridisch en praktische hindernissen waren te groot. Over het cameraschild is momenteel geen verdere ontwikkeling te melden. Toch zetten we in samenwerking met onze politiezone MINOS de basisidee erachter verder met ANPR-camera’s voor trajectcontroles op de belangrijke invalswegen in onze zone. De eerste zal dit jaar worden geplaatst op de Borsbeekse- en Boechoutsesteenweg. Deze camera’s wordt door de politie ingezet om de criminaliteit te bestrijden maar we kunnen er ook een beperking van het zwaar doorgaand vrachtverkeer mee afdwingen door op de tonnage te controleren.”

Mortsel mobiliteitsschepen Steve D’Hulster (Vooruit - I love Mortsel) beaamt dat er een oplossing nodig is. “Op het volgende gesprek met Agentschap Wegen en Verkeer zal dit op tafel komen. We zijn vragende partij, want zwaar doorgaand vrachtverkeer blokkeert gemakkelijk onze kruispunten waardoor de files langer worden.”

Geblokkeerde kruispunten is één van de oorzaken van de files volgens schepen D’Hulster. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit stad & rand