Muzikanten van Anima Eterna brengen kamermuziekprogramma’s.  ©  Anima Eterna

Anima Eterna start concertreeks bij veilinghuis Bernaerts

Antwerpen -

Op 24 maart voeren muzikanten van Anima Eterna het septet van Ludwig von Beethoven en Franz Berwald uit in zaal Platform in de Verlatstraat. Daarmee start een samenwerking tussen het Brugse ensemble en het Antwerpse veilinghuis.

Frank Heirman

Anima Eterna is het orkest van Antwerpenaar Jos van Immerseel met vaste thuisbasis in het Concertgebouw in Brugge. Naast symfonische concerten presenteert het gezelschap ook kamermuziek, vaak met een link naar de grote projecten. “We hebben zo’n twee tot drie programma’s per seizoen”, zegt Guillaume De Grieve, publieksverantwoordelijke bij Anima Eterna. De kamermuziek presenteren we in kerken en zalen in Vlaanderen en Nederland. In Antwerpen hadden we tot nu toe geen vaste zaal. Met de samenwerking met Bernaerts kunnen we ons verankeren in de stad waar we ontstonden. ”

Bedoeling is dat Atelier Anima, zoals de kamermuziekwerking van Anima Eterna heet, zijn programma’s vast zal spelen in de oude cinemazaal van veilinghuis Bernaerts. “Wij zijn superblij dat Anima Eterna voor onze zaal gekozen heeft als Antwerpse halte”, zegt Peter Bernaerts van het veilinghuis. “We zien een parallel: zoals zij muziek in historische uitvoeringen presenteren, brengen wij kunst uit het verleden naar een hedendaags publiek. Naast onze eigen klassieke concerten op zondag en een jazzreeks die op 3 maart start, is dit weer een fantastische aanvulling. Wij zijn benieuwd naar de synergie tussen muziek en beeldende kunst.”

Het eerste concert van Atelier Anima vindt op 24 maart plaats. De zaal zal dan volledig klaar zijn, want momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw dak met betere isolatie en akoestiek. Het eerste programma van Anima Atelier verbindt het septet van Beethoven uit 1800 met het dertig jaar later geschreven septet van de Zweed Franz Berwald. Hoewel Beethoven de geschiedenis inging als vernieuwer, is het septet van Berwald veel revolutionairder. De Zweedse componist-orthopedist geraakte nochtans in de vergetelheid en is vandaag vooral bekend als de uitvinder van de rollator. De beide septetten zijn geschreven voor dezelfde verrassende bezetting van klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. Stefan Grondelaers vertelt het verhaal achter de composities. Tickets kosten 20 euro, inclusief hapje en drankje achteraf.

www.animaeterna.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER