Spandoeken kondigen het parkeerverbod op parking De Laag aan. 

Spandoeken kondigen het parkeerverbod op parking De Laag aan. © Chris Van Rompaey

Stadsbestuur wil geen vrachtwagens meer op parking achter kerk

Koningshooikt -

Vrachtwagens mogen sinds vandaag, dinsdag 1 maart, niet meer parkeren op parking De Laag achter de kerk in Koningshooikt (Lier). Stad Lier verwijst ze naar de Ring (R16) rond Lier.

Chris Van Rompaey

“De parkerende vrachtwagens op De Laag zijn een oud zeer. In die zin dat de zone ooit is gecreëerd rond het jaar 2005, wellicht om een specifieke vraag van destijds op te lossen. Met het verstrijken van de jaren rees er meer en meer protest tegen. Zo ligt de vrachtwagenparking in het midden van een woonwijk, wat op zich het aan- en afrijden van vrachtwagens in de dorpskern stimuleert”, stelt schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA).

Klachten

“De parking ligt bovendien ook nog eens in een zone waar het verboden is voor vrachtvervoer boven de 3,5 ton. Daarnaast is er een permanente stroom aan klachten van buurtbewoners, omdat de vrachtwagens ook in vroege uren vaak warmdraaien ter plekke voordat ze daadwerkelijk de baan opgaan. Ook dat levert natuurlijk de nodige hinder op. Om al die redenen hebben we het initiatief genomen om een einde te maken aan het vrachtwagenparkeren in het centrum van Koningshooikt.”

 

 © Chris Van Rompaey

Twee grote spandoeken maken duidelijk dat vrachtwagens op parking De Laag niet meer welkom zijn. Ze worden verwezen naar de Ring rond Lier, ruim vijf kilometer verder. “Er zijn in de onmiddellijke omgeving geen mogelijkheden om het parkeren voor vrachtwagens op te vangen op openbaar domein”, geeft schepen Wollants toe. “Maar het is uiteraard zo dat de stad geen enkele verplichting heeft om in het vrachtwagenparkeren en in het parkeren van bedrijfsvoertuigen op openbaar domein te voorzien.”

Meer parkeerruimte

“Ondanks die vaststelling hebben we onlangs op de Ring van Lier wel in totaal 825 strekkende meter aan parkeerruimte aangeduid, waarvan een belangrijk deel plaatsen waar dit vroeger niet toegestaan was. Deze plaatsen zijn sinds kort ook exclusief voor vrachtwagens en niet langer een combinatie van plaatsen voor vrachtwagens en personenwagens.”

Meerdere vrachtwagenchauffeurs hebben nochtans de indruk dat er net minder parkeerplaatsen voor hen op de Ring zijn. Dat spreekt Wollants dus tegen. “De parkeerplaatsen zijn eerder verschoven en uitgebreid naar andere locaties. Sommige plaatsen langs de Ring waren namelijk te smal om vrachtwagens op te parkeren, waardoor ze vaak op het fietspad stonden. De zones die we nu hebben aangeduid, zijn doelgericht gekozen zodat er geen conflict mogelijk is met de naastliggende fietspaden.”

Vrachtwagens kunnen parkeren op de Ring, onder meer ter hoogte van de Paul Krugerstraat.

Vrachtwagens kunnen parkeren op de Ring, onder meer ter hoogte van de Paul Krugerstraat. © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio