De Kruzenshtern is één van de Russische zeilschepen die niet welkom zijn tijdens de Tall Ships Races in Antwerpen deze zomer. ©  Patrick De Roo

Stad bant Russische schepen tijdens Tall Ships Races

Antwerpen -

Zeilschepen die onder de Russische vlag varen, zullen niet welkom zijn in Antwerpen tijdens de Tall Ships Races in juli. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur beslist. Er is ook een collegiale brief gestuurd naar de gouverneur van Sint-Petersburg, een partnerstad van Antwerpen.

De stad Antwerpen voert een aanmeerverbod in voor de vier Russische zeilschepen die deelnemen aan de Tall Ships Races deze zomer. Het gaat over de Sedov, de Kruzenshtern (opleidingsschepen van het Russische leger), de Shtandart en de MIR, maar ook elk ander schip dat onder de Russische vlag vaart tijdens de Tall Ships Races, van vrijdag 22 tot en met 25 juli.

The Tall Ships Races is een evenement waar internationale vriendschap en vreedzame uitwisseling tussen jongeren centraal staan. Volgens het stadsbestuur is het in die geest dan ook onmogelijk om de Russische schepen toe te laten. De stad zal de organisator van het evenement, Sail Training International Limited, op de hoogte brengen van haar beslissing.

Brief aan Sint-Petersburg

Daarnaast heeft het stadsbestuur een collegiale brief overgemaakt aan de gouverneur van de Russische stad Sint-Petersburg, sinds 1958 een partnerstad van Antwerpen. En hoewel de samenwerking tussen beide steden vooral economisch en cultureel van aard is, zet Antwerpen de lopende projecten tijdelijk en met onmiddellijke ingang ‘on hold’. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) uit in de brief zijn bezorgdheid en afkeer over ‘de ongeziene schending van het internationaal recht’, en ‘het ontnemen van het fundamenteel recht om vreedzaam te betogen, onder meer in Sint-Petersburg’. Hij sluit af met de hoop dat de soevereiniteit van Oekraïne snel hersteld wordt.

De Kruzenshtern is niet welkom deze zomer in Antwerpen. ©  Patrick De Roo

 jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne