Opmerkelijk: “Oekraïne heeft Chelsea-eigenaar Roman Abramovich gevraagd te helpen in gesprekken met Rusland”

Roman Abramovich zou een van de mensen zijn die betrokken is bij de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Dat meldt onder andere Sky News.

Vincent Van Genechten

De Russische miljardaire zette onlangs na bijna 20 jaar een stap opzij bij Chelsea, de club van Romelu Lukaku. Er hangen in Engeland sancties boven zijn hoofd omwille van zijn goede banden met Russisch president Vladimir Poetin.

Het is dan ook opmerkelijk dat Abramovich volgens zijn woordvoerder betrokken zou zijn bij de vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne, die sinds vorige week in oorlog zijn.

“Ik kan dat bevestigen”, klinkt het. “Roman Abramovich is gecontacteerd door de Oekraïense kant om steun te verlenen aan een oplossing voor het conflict. Sindsdien probeert hij te helpen. Gezien wat er op het spel staat, vragen we ieders begrip voor het feit dat we hierover nog niet gecommuniceerd hebben.”

 ©  AFP

De vraag zou gekomen zijn van de Oekraïense filmmaker Alexander Rodnyansky, al zou de rol van Abramovich eerder “beperkt” zijn.

“De Oekraïense kant zocht al een tijdje naar iemand aan de Russische kant om hen te helpen een oplossing te zoeken”, aldus Rodnyansky bij Sky News. “Ze voelen zich verbonden met Abramovich door de Joodse gemeenschap en hebben hem gecontacteerd. Sindsdien probeert Abramovich steun te mobiliseren om een vredevolle oplossing te vinden. Hoewel zijn invloed beperkt is, is Abramovich de enige die antwoordde op de oproep en zijn verantwoordelijkheid opnam.”

Volgens de filmmaker zouden Oekraïens president Volodymyr Zelensky en zijn entourage “enorm dankbaar” zijn voor de inspanningen van de Chelsea-voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER