De villa in Edegem. 

De villa in Edegem. ©  Robin Fasseur

Verhuur van villa is mooie financiële aanvulling voor Sihame El Kaouakibi

Hoeveel houdt Sihame El Kaouakibi over aan de verhuur van haar Edegemse villa? Het ziet ernaar uit dat ze er niet superrijk van wordt. Maar het is wel een leuke bijverdienste, die ze wellicht goed kan gebruiken om haar advocaten te betalen voor de procedures die tegen haar lopen.

Christof Willocx

De parlementaire wedde van El Kaouakibi schommelt rond de 3.500 euro netto per maand. Vroeger kreeg ze zelfs zo’n 5.750 euro. Maar het Vlaams Parlement heeft eind vorig jaar beslist dat een parlementslid dat minstens een maand ziek is, geen recht meer heeft op onkostenvergoedingen. Daardoor heeft El Kaouakibi zo’n 40% van haar wedde verloren.

LEES OOK. Wij logeerden in de Edegemse villa van Sihame El Kaouakibi: ‘Er zit muziek in subsidies’, lezen we in de boekenkast

Dat inkomen vult ze dus aan met de verhuur van haar villa in Edegem, waar ze voor de helft eigenaar van is. De vraag is nu: hoe groot is die bijverdienste? Het antwoord daarop is alleen bekend bij de ex-politica en haar boekhouders. Maar dat ze er niet superrijk mee wordt, is wel duidelijk. Haar villa in Edegem, die ze via het platform Airbnb verhuurt, behoort niet tot de meest gegeerde stukjes vastgoed van het land. Wie er in maart of april nog een weekendje wil boeken, heeft keuze genoeg. En in de paasvakantie is de villa op de meeste dagen ook nog vrij.

Laat ons ervan uit gaan dat veel van die data toch nog geboekt zullen worden, en dat de villa dit jaar zeventig dagen zal worden verhuurd. Dan vergaren El Kaouakibi en haar vriendin dus 35.000 euro aan inkomsten, want een overnachting kost 500 euro per nacht. Per boeking komt daar nog eens 200 euro aan schoonmaakkosten bij, maar laat ons ervan uit gaan dat die inkomsten vooral naar het schoonmaakpersoneel gaan.

Belastingen

Op de verhuur van een villa via Airbnb moet je belastingen betalen. Hoeveel belastingen El Kaouakibi op die 35.000 euro zou betalen, is moeilijk in te schatten. Het hangt van veel dingen af: heeft de verhuur een privé- of een professioneel karakter? Als ze privé verhuurt, hangen de belastingen onder meer af van het kadastraal inkomen van de villa. Dat inkomen wordt door een ambtenaar van de dienst Financiën bepaald, en de berekeningsmethode is niet altijd glashelder.

Als we voorzichtig schatten dat El Kaouakibi er 20.000 euro per jaar aan overhoudt, is dat dus 1.666 euro per maand, waarvan 833 euro voor zichzelf, omdat ze voor de helft eigenaar is. Kortom: het verhuur van haar villa via Airbnb is voor El Kaouakibi wellicht een mooie bijverdienste.

LEES OOK. Een inkijkje in de villa van Sihame El Kaouakibi, die je kan afhuren voor 1.185 euro per weekend

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio