De woningen van De Vrije Woonst worden overgenomen door Woonpunt. © Stijn Van de Sande

De Vrije Woonst moet verplicht fuseren met Woonpunt, overgangsregeling voor huurders

Mechelen -

Sociale Huisvestingsmaatschappij De Vrije Woonst in Mechelen moet fuseren met Woonpunt. Dat besliste Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Huurders van De Vrije Woonst betaalden jarenlang een veel te lage huurprijs en gaven de woningen door van vader op zoon. Voor hen komt er een overgangsregeling.

De woonwijk ontstond in 1922 op het Vrije Woonstplein in Mechelen en was er gekomen voor mensen die bij de spoorwegen werkten. Het was een coöperatieve waarbij de huurders een aandeel konden kopen. In ruil betaalden ze een erg lage huurprijs voor de woningen. Verbouwingen moesten ze zelf bekostigen. Later werden de woningen doorgegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. 

Daar komt nu een einde aan. In 2019 oordeelde de rechter al dat De Vrije Woonst een sociale huisvestingsmaatschappij is en dat het zich dus ook aan de regels voor sociale huisvesting moet houden. Omdat het dat niet kan, legt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) een verplichte fusie met Woonpunt op. Dat neemt het patrimonium en de huurders over.

Voor de huurders komt er een overgangsregeling. Er worden huurovereenkomsten van onbepaalde duur afgesloten en de huurprijs wordt tijdelijk bevroren. Nadien wordt een inkomstengerelateerde huurprijs berekend. De huurders krijgen ook de mogelijkheid om hun woning aan te kopen. “De voorbije jaren werden de huurders in het ongewisse gelaten of voorgelogen over procedures. Daarom leggen we De Vrije Woonst een sanctie op, maar zonder de huurders daarbij te raken”, zegt de minister.  (svds)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio