“Kom ons halen”: Braziliaanse voetballers die vastzitten in Kiev slaan noodkreet

De Braziliaanse profvoetballers die in Oekraïne spelen hebben via sociale media een noodkreet verspreid. Ze maakten een filmpje waarin ze de Braziliaanse regering smeekten om hen te komen halen in Kiev, waar ze in een hotel verzamelden. De situatie in de Oekraïense hoofdstad is hoogst onveilig na de Russische inval van donderdagochtend.

Jonas Withouck

LEES OOK. Alle sportevenementen in Oekraïne komende maand geannuleerd

Arthur Quezada, een Braziliaanse journalist, kreeg de opdracht om het filmpje te verspreiden. Hij postte het onder meer op Twitter. Junior Moraes, een 34-jarige aanvaller van Shakhtar Donetsk, nam het woord. “De situatie is wanhopig. Ik vraag u om het filmpje te verspreiden zodat het bij de Braziliaanse overheid raakt”, vroeg Moraes aan de journalist.

“De grenzen zijn gesloten, banken zijn gesloten, er is geen brandstof, er zal een tekort aan voedsel zijn en er is geen geld”, klinkt het in de video. “We hebben verzameld en wachten op een plan om hier te vertrekken.”

Ook op zijn persoonlijk Instagram-profiel deed Moraes een oproep. “Vrienden en familie, de situatie is serieus. We zitten nu vast in Kiev en wachten op een oplossing om hier weg te raken. We zitten in een hotel. Bid voor ons.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In totaal zitten er behalve Moraes nog twaalf Brazilianen in de kern van Shakhtar Donetsk. Eén van hen is David Neres, die vorig seizoen nog bij Ajax speelde. De andere Brazilianen: Dodo, Vitao, Marlon, Ismaily, Vinicius Tobias, Maycon, Marcos Antonio, Tete, Alan Patrick, Pedrinho en Fernando. In bovenstaande video is ook Vitinho, aanvaller van Dynamo Kiev, te zien.

LEES OOK. Sportwereld steunt Oekraïne na inval, Russische sponsors krijgen klappen: “Racen in een land dat in oorlog is? Beter van niet”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport