©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Ons land telt nu bijna 7.300 laadpalen, “maar tegen 2030 moeten dat er 150.000 zijn”

Mobiliteitsorganisatie Touring vreest dat er binnenkort te weinig laadpalen zullen staan om aan de vraag te voldoen. In België zijn er nu bijna 7.300, maar tegen 2030 moeten dat er 150.000 zijn om het stijgende aantal elektrische auto’s op te vangen.

Vanaf 2026 zijn alle bedrijfswagens verplicht uitstootvrij, vanaf 2029 ook andere auto’s. “Naarmate minder gegoede bevolkingsgroepen zullen overstappen naar elektrisch rijden, wordt het aanbod aan publieke laadpalen een probleem”, zegt Touring. “Niet iedereen heeft de middelen om een laadpaal thuis te plaatsen of op te laden in de kantoorparking.” Volgens de mobiliteitsorganisatie zouden we tegen 2030 zo’n 150.000 laadpalen nodig hebben om iedereen comfortabel op locatie te laten laden.

In Vlaanderen staan nu 5.800 publieke laadpunten, in Brussel 944 en in Wallonië 500. Ter vergelijking: Nederland telt er 75.000. “Dat getuigt allemaal van weinig ambitie. Wie in een appartement of een rijwoning zonder parkeerplaats of garage woont, kan vandaag nog geen beroep doen op een publiek laadpunt want die zijn er gewoon nog niet voldoende.”

LEES OOK. Je bent maar beter voorbereid als je met de auto op skivakantie gaat, zeker als je elektrisch rijdt: enkele tips

Volgens de Europese federatie van autoconstructeurs zal eind dit jaar een op de vijf voertuigen elektrisch zijn – tien keer meer dan in 2017. In dezelfde periode is het aantal publieke laadpalen slechts met 2,5 vermenigvuldigd. “Het is absoluut noodzakelijk dat er veel meer en veel sneller publieke laadinfrastructuur te voorzien”, zegt Touring, dat de overheden om een actieplan vraagt.

(kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER