© Victoriano Moreno

ALLEMAAL ANTWERPEN: “Pas na 22 jaar hebben ze ontdekt dat ik maar één nier heb”

Antwerpen -

Elke dag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: Abeli Uznadze (24).

“Ik heb een nieuwe nier nodig. Pas na 22 jaar hebben ze ontdekt dat ik maar één nier heb. Voordien had ik een normaal leven. Ik ging naar de universiteit, ging werken, was projectmanager bij een ngo tot de analyse kwam en ze me zegden: je hebt nog drie maanden en dan moet je aan de dialyse. Ik was helemaal in de war.”

“Sindsdien ben ik in ziekenhuizen over heel Europa geweest. In Duitsland, in Barcelona en nu hier in het UZA. Ik ben van Tbilisi, Georgië. Maar daar zou het me nooit lukken om een niertransplantatie te krijgen. Ik heb hogere kwaliteitszorg nodig en in het UZA zijn ze daar in gespecialiseerd. Hun statistieken zijn perfect. Ik heb mijn verzekering in orde gebracht en nu is het wachten tot ik op de wachtlijst kom te staan.”

“Ik probeer niet te hard na te denken over wat er allemaal gaande is en probeer een betere toekomst voor ogen te houden. Want nu moet ik elke avond een nierdialyse ondergaan. Dat vergt heel veel tijd, energie en psychologische inspanning. Het is elke dag een gevecht.”

“Mocht het me lukken om een nieuwe nier te krijgen, dan zou dat fantastisch zijn. Dat zou mijn leven drastisch veranderen in de positieve zin. Voor mij is dàt nu de uitdaging in mijn leven. Ik ben ook blij dat je het niet aan mij ziet, dat ik ziek ben. Zo zie je maar dat je vaak niet weet wat er in mensen omgaat wanneer je hen voor het eerst ziet.” evw

MEER OVER Allemaal Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio