Dejan Veljkovic. ©  Isosport

Het spelletje is begonnen in fraudeonderzoek Belgisch voetbal: Antwerpse KI moet worden gewraakt

De drie raadsheren van de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling die in het grote onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal moeten oordelen over de gebruikte bijzondere opsporingsmethodes, moeten gewraakt worden. Dat stelt het parket-generaal bij het Hof van Cassatie. De raadsheren hebben in een eerdere fase, naar aanleiding van de spijtoptantenregeling van Dejan Veljkovic, immers al geoordeeld over dezelfde bijzondere opsporingsmethodes. Het Hof van Cassatie doet later op de dag uitspraak.

mtmBron: BELGA

Die controle op de bijzondere opsporingsmethodes of BOM-controle is de laatste stap in de procedure voor de raadkamer zich kan buigen over de doorverwijzing van de verdachten. Het federaal parket wil 56 personen en een vennootschap voor de rechtbank zien verschijnen, onder wie voetbalmakelaars, trainers, managers en bestuursleden van enkele clubs uit de Jupiler Pro League. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, schriftvervalsing via valse scoutings- of consultancy-opdrachten, actieve omkoping, matchfixing of witwaspraktijken.

De drie raadsheren die de BOM-controle moeten uitvoeren, zijn dezelfde raadsheren die eerder al het akkoord tussen voetbalmakelaar Dejan Veljkovic en het federaal parket bekrachtigden. In de aanloop naar die bekrachtiging voerden de drie raadsheren van de KI ook al een BOM-controle uit. Een tiental partijen in het onderzoek waren daarom van mening dat ze daardoor niet voor een tweede maal objectief konden oordelen over dezelfde opsporingsmethodes en drongen aan op een andere samenstelling van de zetel. De drie raadsheren van de KI gingen daar niet op in, maar het parket-generaal bij het Hof van Cassatie geeft hen nu ongelijk.

“Raadsheren in de KI kunnen oordelen over een vraag tot bijkomend onderzoek, en in een latere fase over de doorverwijzing van een verdachte, waarbij dezelfde vraag tot bijkomend onderzoek opnieuw gesteld wordt”, zei de advocaat-generaal. “Maar dat gaat telkens om een ander geschil, terwijl het hier gaat om een identiek geschil.”

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) moest oordelen over de bijzondere opsporingsmethoden (BOM) die gebruikt zijn in het onderzoek. Maar de raadsheren van de KI hadden geweigerd zich vrijwillig terug te trekken.

Objectief oordelen?

De BOM-controle is de laatste stap in de procedure voor de raadkamer zich kan buigen over de doorverwijzing van de verdachten. Het federaal parket wil 56 personen en een vennootschap voor de rechtbank zien verschijnen, onder wie voetbalmakelaars, trainers, managers en bestuursleden van enkele clubs uit de Jupiler Pro League. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, schriftvervalsing via valse scoutings- of consultancy-opdrachten, actieve omkoping, matchfixing of witwaspraktijken.

De drie raadsheren die de BOM-controle moeten uitvoeren, zijn dezelfde raadsheren die eerder al het akkoord tussen voetbalmakelaar Dejan Veljkovic en het federaal parket bekrachtigden en die toen ook al een BOM-controle uitvoerden.

Meerdere advocaten menen dat ze daardoor niet meer objectief kunnen oordelen en willen een andere samenstelling van de zetel. Het gaat om advocaat Frank Scheerlinck, die de Cypriotische voetbalmakelaar Nedzad T. verdedigt, en Hans Rieder en Tom Bauwens, advocaten van respectievelijk scheidsrechter Bart Vertenten en makelaar Mogi Bayat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER