De tijdelijke winkel van de Beerzelse Proxy Delhaize in Grasheide sluit na woensdag. Het dorp zit dan opnieuw zonder supermarkt.  

De tijdelijke winkel van de Beerzelse Proxy Delhaize in Grasheide sluit na woensdag. Het dorp zit dan opnieuw zonder supermarkt.  © Kristof Van Rompaey

Grasheide valt opnieuw zonder supermarkt: “Hopelijk kunnen we houden wat we nog wél hebben”

Grasheide -

De Putse deelgemeente Grasheide zit bijna weer zonder supermarkt. De Proxy Delhaize van Beerzel (Putte) opende er vorig jaar een tijdelijke winkel in het pand van de voormalige Aldi, maar doet daar woensdagavond definitief het licht uit. De zaak trekt in maart weer naar Beerzel, waar een nieuwbouw is neergezet. 27 appartementen gaan het oude Aldi-pand vervangen. De beslissing ligt vast, maar op sociale media gaat het gekibbel voort. In het dorp zelf lopen de reacties uiteen.

Kristof Van Rompaey

Het lot van de Aldi-site in de Meester Vander Borghtstraat bedaart de gemoederen al langer in Grasheide. Eind 2017 viel het doek over het plaatselijk filiaal van de Duitse supermarkt. Twee jaar later raakte bekend dat discountketen Action zich wilde vestigen in het pand. Een actiecomité keerde zich uiteindelijk tegen de komst ervan. Een jaar geleden schoot de provincie de plannen definitief af.

Winkelen in eigen dorp: nu kan het nog, maar vanaf donderdag moeten Grasheidenaars uitwijken.

Winkelen in eigen dorp: nu kan het nog, maar vanaf donderdag moeten Grasheidenaars uitwijken. © Kristof Van Rompaey

Inmiddels leverde het college een omgevingsvergunning af voor 27 appartementen op de site. Het nieuwe woonproject heet Gastheyde en zou tegen eind 2023 klaar zijn. De verkoop loopt volop. De afbraakwerken beginnen na de sluiting van de Beerzelse Proxy Delhaize. Die maakt nog tot en met woensdag gebruik van het oude Aldi-pand en heropent op 3 maart in een nieuwbouw in de Koningsbaan in Beerzel. De zaak geeft momenteel 50% korting op verse producten. En zo zit Grasheide dus vanaf donderdag opnieuw zonder warenhuis.

Muurvast

“Een gehucht zonder winkel: ik vind dat in feite schandalig”, zegt Anny Dockx, terwijl ze klaarstaat om nog een keer in de Proxy Delhaize te gaan winkelen. “Er komen nu wel 27 appartementen bij in het centrum, maar waar moeten al die mensen dan hun inkopen doen? Als je geen auto hebt, dan zit je hier muurvast. Je hebt hier een bakker die ook charcuterie verkoopt, maar daar blijft het bij. De locatie is hier volgens mij nochtans perfect voor een supermarkt. De Aldi trok hier vroeger ook al veel volk, net als de Proxy Delhaize nu.”

Een handelspand onder de nieuwe appartementen had volgens Anny een mooi compromis kunnen zijn. “Maar wie ben ik om daar commentaar op te geven”, zegt ze met een zucht. “Dat er een aantal inwoners destijds inging tegen de plannen van Action, kan ik trouwens wel begrijpen. Met zo‘n winkel raken ze hier in Grasheide ook niet veel vooruit. Mensen hebben toch in de eerste plaats eten nodig. Intussen zijn er geruchten dat er dan toch nog een buurtwinkel in het dorp zou komen. Laat het ons hopen. Dat zou dan toch al iets zijn.”

Geen goudader

Aan de kerk raken we aan de praat met een recente inwijkeling met een uitgesproken mening. “Laat ons realistisch zijn: als Aldi wegtrekt, is die plek voor bijna alle andere ketens verbrand”, stelt hij. “Het staat iedereen trouwens vrij om hier zelf een winkel te openen, maar ik denk dat een financieel plan al snel zou uitwijzen dat je hier geen goudader aanboort. Waarom denk je anders dat we hier bijna geen kleine zelfstandige meer overhouden.”

Dochter en vader Nele en Bart Willems van Maalderij De Weerdt vinden het best jammer dat de supermarkt verdwijnt, maar begrijpen ook de beslissing van de eigenaar van de voormalige Aldi-site.

Dochter en vader Nele en Bart Willems van Maalderij De Weerdt vinden het best jammer dat de supermarkt verdwijnt, maar begrijpen ook de beslissing van de eigenaar van de voormalige Aldi-site. © Kristof Van Rompaey

Zaakvoerder Bart Willems en zijn dochter Nele van Maalderij De Weerdt in de Meester Vander Borghtstraat gaan de supermarkt in het dorp missen, maar tegelijk begrijpen ze de eigenaar van het terrein. “Als je appartementen op je eigendom wilt en je krijgt een vergunning, dan is het verhaal rond”, vindt Bart. “Ik heb hier trouwens ook al enkele keren projectontwikkelaars aan de deur gehad met de vraag of ik ons pand niet wilde verkopen.”

Maar stoppen zit er voor de maalder voorlopig niet in. Het magazijn moet in 2025 eerst nog honderd jaar worden. Mogelijk zit er met Nele op termijn ook wel opvolging in. “Een supermarkt vlakbij is natuurlijk handig, maar als bijna alle ketens komen kijken en niet toehappen, dan moet er wel iets anders gebeuren”, stelt ze. “Leegstand en verkrotting bieden ook geen oplossing. En uiteindelijk zijn er toch wel wat supermarkten in een straal van vijf kilometer rond het dorp. Heel ver hoeven we dus nog altijd niet uit te wijken.”

Gezellig Grasheide

Klagers kijken volgens Bart best eerst in eigen boezem. “We hadden hier De Leeuwerik, een heel gezellig café, maar het was tot op de draad versleten. Toen er sprake was van een afbraak, steigerde een aantal dorpsgenoten, maar als je er binnenstapte, dan zat er misschien twee man aan de toog. Als al wie toen reclameerde er eens vaker een pint had gepakt, dan had het er misschien nog geweest. Hetzelfde met de slager: ‘Oei, die is duur. Dan gaan we toch maar naar de supermarkt.’ Hoe moet een kleine zelfstandige dan blijven overleven?”

De supermarkten in de omgeving van Grasheide. 

De supermarkten in de omgeving van Grasheide. ©  rr

Zowel Bart als Nele wonen allebei een stukje buiten het centrum van Grasheide en wonen er nog altijd graag. “Ik ben het hier gewend en vind het hier nog steeds gezellig”, zegt Nele.

“Een voordeel dat je hier hebt: hier loopt geen verbindingsweg door het dorp”, pikt haar vader in. “Je kunt dat wat vergelijken met Zonderschot (Heist-op-den-Berg). Als je er niet moet zijn, dan kom je er ook niet. Dat is bijvoorbeeld heel anders in Putte, waar al het verkeer richting Mechelen en Heist-op-den-Berg door moet.”

Goeie locatie

De maalderij niet meegerekend, telt Grasheide nog een bakker, een frituur, een café en een apotheker. Ter hoogte van de bakker spreken we een voorbijganger aan. “Dat de supermarkt verdwijnt, ligt vast”, zegt de man. “Hopelijk kunnen we houden wat we voorlopig nog wél hebben. Politiek, en al zeker die van Putte, laat me koud, maar ik vind wel dat sommigen van achter hun scherm fel uithalen naar het schepencollege. Ze kunnen toch niemand verplichten om hier een supermarkt te runnen? Stel je voor dat ze je dan ook zouden verplichten om er te winkelen. Zo werkt het gelukkig niet, maar dat lijken sommigen maar niet te begrijpen.”

Gerda Van Asch vindt het ontbreken van een supermarkt een spijtige zaak voor de inwoners van Grasheide.

Gerda Van Asch vindt het ontbreken van een supermarkt een spijtige zaak voor de inwoners van Grasheide. © Kristof Van Rompaey

We sluiten onze reportage af waar we begonnen: op de parking van Proxy Delhaize. Aan een resem geprikkelde reacties merken we dat de kwestie bij een aantal Grasheidenaars vrij hoog zit. Gerda Van Asch woont in Keerbergen op de grens en vindt het een spijtige zaak voor Grasheide. “Volgens mij is het hier altijd een goeie locatie voor een warenhuis geweest”, zegt ze. “Ook de Aldi trok hier veel volk. Voor ons was het hier ideaal om snel even met de fiets een kleinigheid te komen halen. Of we nu voortaan naar de Proxy Delhaize in Beerzel gaan? Dat betwijfel ik. Dan zijn de supermarkten in Keerbergen toch dichterbij.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio