© kma

’t Zwarthof verwelkomt eerste lammetjes in splinternieuwe serrestal

Zoersel -

Het lammerseizoen is begonnen en in ’t Zwarthof in Zoersel gaat dat gepaard met een dubbele primeur. Voor het eerst verwelkomt de familie Aerts-Schellekens haar lammetjes in de nieuwe serrestal. En voor het eerst worden er naast zwartbleslammetjes ook witte swifters geboren.

Kristin Matthyssen

Tien ooien zijn al bevallen, maar er zijn nog negentig moedertjes te gaan. Bij de swifterschapen werden al achttien lammetjes geboren, waaronder twee vijflingen, bij de zwartblessen al elf. De komende zes weken kan rundvee- en schapenbedrijf annex hoeveslagerij ’t Zwarthof op ’t Geleg weer rekenen op de hulp van stagiairs-studenten. De Nederlandse Britt Pieters (23) en de Leuvense Kyra Goemans (22) studeren Dierengeneeskunde aan de UGent en kwamen zondagavond in Zoersel aan. Ze konden meteen een eerste bevalling meemaken. “Ze doen dat op vrijwillige basis”, vertelt boer Werner Aerts, bekend van de Buurderijen. “Voor ons is het een geweldige hulp. Via een beurtrol kunnen we er zo voor zorgen dat elke twee uur - ook ’s nachts - iemand in de schapenstal gaat checken of er assistentie nodig is.”

Bevallen in een serrestal: daar wil je als drachtige ooit toch direct voor tekenen zeker? ©  kma

De komende zes weken wisselen telkens twee andere studenten elkaar af in Zoersel. “De lessen gaan gewoon door, maar die halen we later in”, vertelt Kyra. “De buitenlandse lammerstages zijn al voor het derde jaar op rij niet mogelijk door de coronabeperkingen, maar zowel Britt als ik mikten sowieso op een binnenlandse stage.”

Mochten ooien wenslijstjes kunnen maken, zou de nieuwe serrestal van ’t Zwarthof zeker een stipnotering krijgen hoe een ideale schapenkraamkliniek eruitziet. De nieuwe stal - een metalen constructie met plastieken zeilen die ondanks de storm amper bewegen, is niet alleen ruim en licht maar ook luchtig. “In de zomer gaan de ooien op de wei. We kunnen ook het dak en de zijgevels altijd open zetten mocht het te warm worden, maar op dit moment is het hier heel aangenaam voor de jonge en toekomstige moedertjes”, zegt Werner.

Omdat Werner merkt dat de interesse in vers lamsvlees stijgt, wil hij zijn kudde op termijn uitbreiden tot 200 ooien. “Ik heb onlangs ook de kudde swifters van een collega-schapenhouder overgenomen. Swifters staan bekend als heel goeie moeders die vaak meerlingen krijgen.”

Al een beetje paasgevoel in ’t Zwarthof. ©  kma

Dat het loont om te investeren, komt ook omdat intussen zoon Ferre (23), die net als zijn vader een beenhouwersopleiding aan het PIVA volgde, mee in het bedrijf is gestapt. Er is dus opvolging.

Boeiend? Vermoeiend!

De hoeveslagerij is elke vrijdagnamiddag van 14 tot 18u open en op zaterdag van 10 tot 16u. Op de Facebookpagina kan je volgen welke soorten rundsvlees, varkensvlees, lamsvlees er in de verstoog liggen. Deze maand lanceerde ’t Zwarthof ook een lekkere hondenworst ‘made in Zoersel’. De hondenworst kost 4,5 euro per stuk en bevat 90% rundsvlees en 10% varken.

Zo’n lammerseizoen is zeker boeiend? “Boeiend? Vermoeiend?!”, antwoorden Werner en Ferre in koor. “Het is nog maar net begonnen en we voelen de onderbroken nachten nu al.”

Op 21 mei is het kijkdag in de nieuwe schapenstal van ’t Zwarthof, dat nu met de komst van de swifters eigenlijk een beetje ‘t Zwart-Withof is geworden.

www.zwarthof.be

Jong leven bij de swifters. ©  kma

Boer Werner met stagiair Kyra bij de lammetjes. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio