© ATV

Antwerpse kunstenaars mogen het potentieel van stadsdaken in de verf zetten in Faro en Chemnitz

Antwerpen -

Weggestoken in de hoogte bezitten onze steden enorm veel onderbenutte oppervlakte: de daken. Met het DAKkan-programma heeft de stad Antwerpen het doel zo veel mogelijk daken te ontsluiten. In het kader van een internationale samenwerking rond dit thema, zoekt Antwerpen nu kunstenaars die tijdens een buitenlandse residentie mee willen nadenken over hoe we stadsdaken duurzamer kunnen benutten.

Elien Van Wynsberghe

Zo veel mogelijk daken occasioneel en structureel ontsluiten: dat is wat het DAKkan-programma van de stad Antwerpen voor ogen heeft. Uithangbord is de PAKT-site, waarvan de daken werden getransformeerd tot weelderige groene daktuinen.

Met het DAKkan-programma wordt onder andere ingezet op een dakenfestival met een sterk artistiek luik en op de uitwisseling van kennis en kunstenaars. Antwerpen maakt daarbij deel uit van het European Creative Rooftop Network waartoe ook de steden Faro en Chemnitz behoren, naast organisaties uit Amsterdam, Barcelona, Belfast, Gotenborg, Nicosia en Rotterdam. Dat netwerk wil daken zo creatief als mogelijk gaan benaderen en van deze “onontgonnen laag van stedelijke ruimte” duurzame ontmoetingsplaatsen maken.

Op het dak van de Blikfabriek.

Op het dak van de Blikfabriek. © Matthias De Boeck

De Duitste stad Chemnitz is geselecteerd als Europese culturele hoofdstad voor 2025 en Faro in Portugal is kandidaat voor dezelfde titel in 2027. Voor DAKkan zet Antwerpen met deze beide steden een uitwisseling van kunstenaarsresidenties. Daarvoor lanceert de stad nu een oproep naar kunstenaars toe om zich kandidaat te stellen voor een werkverblijf in Chemnitz en Faro. Tijdens hun residentie mogen zij mee nadenken over hoe we “stadsdaken duurzaam kunnen inzetten als inclusieve ontmoetingsruimte, woonruimte en creatieruimte.”

De oproep richt zich naar kunstenaars van alle niveaus en alle disciplines. De residenties gaan door in juni van dit jaar en het resultaat ervan wordt getoond tijdens het dakenfestival eind juni 2022. Faro en Chemnitz selecteren op hun beurt twee kunstenaars die in september in Antwerpen een residentie zullen houden in de Blikfabriek in Hoboken en in PAKT.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio