Nico Boon las voor de voorstelling meer dan 130 kranten, waaronder een Ivoriaanse. © Dirk Vertommen

Nico Boon maakt theatervoorstelling op basis van 132 buitenlandse kranten: “Evenveel als aantal nationaliteiten in Mechelen”

Mechelen -

Volgende week dinsdag gaat bij Arsenaal/Lazarus in Mechelen de langverwachte voorstelling 21.02.2021 in première. Theatermaker Nico Boon zocht 132 kranten uit evenveel landen bij elkaar, bundelde het nieuws en maakte er een gevarieerde voorstelling rond. Voor de realisatie van het stuk kreeg hij de afgelopen twee jaar hulp van Mechelaars uit alle hoeken van de wereld.

Stijn Van de Sande

Ongeveer twee jaar geleden lanceerde theatermaker Nico Boon zijn idee. “Het was mijn droom om al het nieuws dat zich op één specifieke dag afspeelde in de hele wereld te verwerken in een voorstelling”, zegt hij. “Op die manier kunnen we kijken welke gelijkenissen er zijn, maar ook welke verschillen er zijn in het nieuws uit pakweg Rusland en Ivoorkust. Het was heel interessant om vanuit verschillende perspectieven met het nieuws bezig te zijn.”

Samen met Arsenaal/Lazarus verzamelde Nico de kranten van 21 februari 2021 uit 132 verschillende landen. “Dat zijn net zo veel landen als er nationaliteiten in Mechelen wonen”, zegt hij. “Het was niet altijd makkelijk. Sommige kranten kwamen pas vorige maand toe. Ze waren bijna een jaar onderweg. En er blijkt bijvoorbeeld ook een Noord-Koreaan in Mechelen te wonen. Het was echter onmogelijk om een krant van daar te pakken te krijgen. Het nieuws uit sommige landen hebben we daarom via internet moeten coveren.”

Google Translate

Met die duizenden verhalen en nieuwsfeiten ging de theatermaker aan de slag. “Eerst moesten we alle artikels vertalen, gelukkig bestaat er tegenwoordig Google Translate”, klinkt het. “En daarna moesten we ordenen en selecteren welke stukken we in de voorstelling wilden bespreken. Net zoals een journalist zijn we daarbij zowel gaan inzoomen en gaan graven in de diepte, maar ook gaan uitzoomen om het verhaal in een grotere context te kunnen kaderen.”

De wereld in één dag

Het resultaat van al dat werk is de voorstelling 21.02.2021 – De wereld in één dag, één dag in de wereld. “Geleid door het toeval van die dag maakte ik samen met vier mensen deze voorstelling”, zegt Boon. “Op de scène staan ook de Italiaan Edoardo Ripani, de Russische Oxana Sankova en de Duitse Katja Dreyer. Daarbovenop krijgen we de begeleiding van muzikante Hanne De Backer. Niet alleen de onderwerpen, ook de acteurs op het podium zijn erg internationaal.”

De voorstelling gaat in première op dinsdag 22 februari bij Arsenaal/Lazarus en speelt nog tot 12 maart in Mechelen, Leuven, Geel en Genk. “Ik ben heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen spelen, want het is een heel lang proces geweest”, zegt Nico. “Het was veruit het meest onmogelijke en bombastische project uit mijn carrière, maar ik ben trots op het eindresultaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen