Aan beide zijden van de sluis ligt een tiental schepen te wachten.  ©  Marc Peeters

Staking bij Vlaamse Waterwegen voorlopig opgeschort, maar personeel blijft spartelen: “Het water staat hen aan de lippen”

Er werd een hele dag gestaakt bij de Vlaamse Waterwegen. De staking begon donderdagochtend in Brugge en verspreidde zich later op de dag naar het Albertkanaal, de sluis van Wintam (Bornem), Mol en Geel. De stakers eisen betere werkomstandigheden. Vandaag zaten de stakers al samen met hun werkgevers en vakbonden. De vakbonden waren uitgenodigd op het kabinet van minister van openbare werken en mobiliteit Peeters (Open Vld). Dat leidde laat op de avond tot (een beetje) witte rook. De partijen bereikten een voorlopig akkoord en de acties worden opgeschort.

Valérie Deridder, Marc Peeters, Christof Willocx

Sluisbedieners, scheepsmeters en dijkwachters. Verschillende medewerkers van de Vlaamse Waterwegen hebben donderdagochtend het werk neergelegd. Daardoor lag de binnenscheepvaart op verschillende plaatsen in Vlaanderen stil. De staking verspreidde zich in de loop van de dag verder, naar het Albertkanaal, Bornem, Mol, en Geel.

Donderdag laat op de avond kwam dan via vakbond ACV het verlossende nieuws dat de acties voorlopig worden opgeschort. Er is een voorlopig akkoord, maar de Vlaamse regering moet dat morgen nog bevestigen. De inhoud van het akkoord wordt pas morgen openbaar gemaakt.

Aan het sluizencomplex in Olen lag donderdag rond vier uur in de namiddag in beide vaarrichtingen een tiental schepen te wachten om door de sluis te kunnen varen. Drukker werd het niet echt want ook in Wijnegem en Kwaadmechelen wordt er niet gewerkt. Varen kon enkel tot aan de volgende sluis. En dan houdt het op.

Een Nederlandse schipper heeft er behoorlijk de pest in. “Ik lig hier sinds negen uur vanochtend vast. Ik heb een lading zand geladen in Breskens en ben daarmee op weg naar Luik. Bedoeling was dat ik daar om zeven uur vrijdagochtend zou gelost worden. Normaal was ik rond deze tijd in Luik toegekomen maar dat ga ik nu niet meer halen.”

Wat verderop lag de controlekamer van waaruit de sluisdeuren bediend worden er verlaten bij. Eén medewerker bleef ter plaatse om oproepen vanuit de schepen te beantwoorden, maar opbeurend nieuws kon hij de schippers niet geven.

Al lang ontevredenheid

De vergadering tussen de vakbonden en minister Peeters werd uiteindelijk een zware dobber. Volgens vakbondsafgevaardigde Ilse Rémy (ACV) heerst er namelijk al lang ontevredenheid bij de Vlaamse Waterwegen “omtrent de besparingen van de regering”. Volgens de vakbondsafgevaardigde wordt er vooral op personeel bespaard. “Daardoor is de bezettingsgraad veel te laag, waardoor medewerkers die met verlof zijn, vaak stand-by moeten blijven.”

Die werkomstandigheden hebben een rimpeleffect. “Door die lage bezetting en de zware werkomstandigheden is er heel veel personeelsverloop. Ook dat is nefast voor de manier van werken”, zegt Rémy. “Het water staat de stakers echt aan de lippen”, aldus Rémy.

Grote gevolgen voor haven

De stakingsactie aan het Albertkanaal en de rest van de binnenwateren had gevolgen voor de Antwerpse haven: de schepen kwamen niet op tijd toe en waren dus ook niet op tijd bij de klanten. “Zo’n onvoorziene staking heeft grote gevolgen voor de hele logistieke keten”, aldus een woordvoerder van de Antwerpse haven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER