©  BELGA

Drones in de koers of cross: “Het mag maar er moet een vergunning voor zijn”

De uitzending van de SP-manche van Asper-Gavere afgelopen zaterdag werd tijdens de vrouwenwedstrijd opgeleukt met dronebeelden waarbij een ‘vliegende camera’ zich in het wiel nestelde van Lucinda Brand. De drone werd nadien letterlijk uit koers genomen maar de UCI is zeker niet tegen, meldt UCI-topman Peter Van Den Abeele bij de collega’s van Sporza.

Guy Van Den Langenbergh

De beelden van Lucinda Brand in volle actie waren ronduit spectaculair en werden trouwens geschoten met toestemming van de renster. Brand zelf was achteraf in de wolken van het resultaat en betreurde dat de captatie met een drone plots niet meer mocht tijdens de race van de mannen. Het gebruik van de drone was een initiatief van SP-organisator Flanders Classics.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar dat blijkt vooral een administratieve affaire te zijn, zegt Van Den Abeele bij Sporza. “Drones kunnen gebruikt worden bij livecaptatie, als er vooraf toelating wordt aangevraagd. Maar in Gavere was die schriftelijke aanvraag blijkbaar niet gebeurd. De voorzitter van de jury heeft toen gewoon de reglementering toegepast.”

Het gebruik van drones voor het schieten van beelden wordt nochtans aangemoedigd. “Vorige week hebben we een directeurscomité gehad. Daar is gedebatteerd over het filmen bij professionele captaties. Er is toen beslist om de mogelijkheden daarvan meer te exploiteren. Dat gaan we nu ook doen, want vanaf 1 maart zullen drones algemeen kunnen worden ingezet.”

En dus ook in de cross. Van Den Abeele: “In Gavere was het een ongelukkige samenloop van omstandigheden, want zo’n papierwinkel was die aanvraag nu ook niet. Maar wij zijn uiteraard vragende partij om dit te doen. Als we het wielrennen mooier in beeld kunnen brengen, gaan wij absoluut geen stokken in de wielen steken.”

Vastgoed

Jobs in de regio