Sophie van de Gele Flamingo in het magazijn in Malle. 

Sophie van de Gele Flamingo in het magazijn in Malle. ©  Patrick De Roo

Conceptstore De Gele Flamingo draaide vorig jaar recordomzet van 6,5 miljoen

Malle, Sint-Antonius, Brecht, Brasschaat -

De Gele Flamingo, een webshop met baby-artikelen en lifestyle, heeft vorig jaar een omzet van 6,5 miljoen euro gedraaid. Een stijging met liefst 30 procent tegenover 2020. Volgens oprichtster Sophie Claes uit Sint-Job-in-’t-Goor is die groei mee te danken aan de grotere artikelen op de geboortelijsten, onder impuls van de nieuwe toon- en advieswinkel in Sint-Antonius.

De Gele Flamingo zet zijn ambitie om uit te groeien tot de Coolblue van de baby-, kinder- en lifestylewereld kracht bij door de positieve cijfers van vorig jaar.

Sophie Claes begon in 2013 met eigen kapitaal een webshop met spulletjes voor baby’s, peuters en kinderen tot 6 jaar, omdat ze als jonge mama zelf een gebrek aan online aanbod vaststelde. Al snel had ze een magazijn nodig in Brasschaat. In 2018 ontwikkelde De Gele Flamingo als eerste Belgisch bedrijf een online tool voor geboortelijsten. Zonder ook maar één euro te moeten lenen behaalde de onderneming in 2020 een omzet van vijf miljoen euro. Het magazijn in Brasschaat werd te klein en verhuisde naar het industriegebied van Malle. “Een tussenoplossing, in afwachting van de bouw van ons groter magazijn in Schoten, dat in 2023 klaar moet zijn”, vertelt Claes.

Sophie Claes zet duurzaamheid voorop. 

Sophie Claes zet duurzaamheid voorop. ©  koen fasseur

Op de Handelslei in Sint-Antonius (Zoersel) opende De Gele Flamingo in augustus vorig jaar een fysieke winkel. Hier kan je geen spullen onmiddellijk mee naar huis nemen, maar de winkel is meer een toonzaal waar klanten advies op maat kunnen krijgen. “Deze winkel heeft haar doel niet gemist”, vertelt Sophie. “Vroeger hadden we minder geboortelijsten van ouders die een eerste baby kregen, omdat grotere artikels zoals meubels of maxi-cosi’s minder online worden gekocht. Ouders willen die duurdere zaken toch eerst even zien en testen. Dankzij onze fysieke winkel, hebben we veel meer geboortelijsten van ouders met een eerste baby’tje, waardoor er ook meer duurdere artikels op komen. Negen op de tien ouders die naar onze shop in Sint-Antonius komen voor een geboortelijst zijn er met een eerste zwangerschap. De gemiddelde waarde van een geboortelijst is hierdoor met twintig procent toegenomen in 2021 bij ons.”

Doordat corona het kraambezoek aan banden legde, gaan de meeste vrienden en familie ook hun geschenken niet meer in de winkel ophalen om zelf af te geven, maar bestellen ze liever online. Zo zit er geen tijdsdruk meer op kraambezoek en kunnen ouders meteen aan hun giften.

Met Sinterklaas en Kerstmis is het altijd druk, maar dit jaar brak De Gele Flamingo op Black Friday alle records, door een derde van de volledige maandomzet op één dag te draaien.

Die groeicurve zit nog niet aan het plafond, want de concept store tekende al een stijging op van 50 procent in januari 2022 in vergelijking met dezelfde maand in 2021. Februari is zelfs gestart met een groei van 70 procent. De Gele Flamingo heeft intussen 14 mensen in dienst.

 kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio