© JAA

Zelfs ouders toekomstige Hertebos-kleuters stappen mee op in fakkeltocht: “Investeer in deze school. Dit is niet langer een weduwenwijk”

‘s-Gravenwezel -

Zo’n honderd ouders, grootouders, sympathisanten en zelfs ouders van toekomstige kleuters van Hertebos zijn zondagavond opgestapt in een fakkeltocht rond de school. “Onze manier om de gemeenteraad van Schilde te smeken om – zoals een recente studie aanbeveelt – zo snel mogelijk over te gaan tot de overname van dit met sluiting bedreigde kleuterschooltje”, aldus initiatiefnemer Birgit Van Uffel.

Jan Auman

Uit veiligheidsoverwegingen had comité Hartebos, dat nu al een jaar strijd voert voor Hertebos, voor lichtjes, lampions en toortsen zonder echte vlammen gezorgd. Het zorgde voor een feeëriek tafereel door de verlaten dreven van de wijk Hertebos in ’s-Gravenwezel.

Birgit Van Uffel spreekt de deelnemers aan de Hertebos-fakkeltocht toe.

Birgit Van Uffel spreekt de deelnemers aan de Hertebos-fakkeltocht toe. © JAA

Opvallende afwezig waren gemeenteraadsleden. Geen één kwam meelopen. Bij een vorige actie van Hartebos waren ze nochtans wel massaal opgedaagd om hun steun te betuigen. Maar vorige week besloot het schepencollege tegen de verwachting van velen om voorlopig niet over te gaan tot aankoop van Hertebos. Hierdoor zou de gemeente de fakkel kunnen overnemen van het katholieke KOBA Voorkempen in het schoolbestuur, dat ermee ophoudt. Het kalf is nog niet verdronken, maar de tijd dringt, zeker omdat in maart de inschrijvingen in de basisscholen van start gaan.

“We willen de gesprekken met de Zusters Van Het Heilig Hart van Maria, eigenaars van de site, niet hypothekeren”, had onder meer burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) zijn partijleden aangeraden afwezig te blijven. Wel van de partij waren twee pas naar ’s-Gravenwezel verhuisde mama’s, die er echt op rekenen dat ze hun zoontjes in maart kunnen inschrijven in Hertebos.

Emma met Elias. “Hopelijk kan hij hij in april 2023 door deze poort naar binnen wandelen.”

Emma met Elias. “Hopelijk kan hij hij in april 2023 door deze poort naar binnen wandelen.” © JAA

Elias

Eén ervan is Emma Ergün, die mee opstapte met Elias (1). “Wij zijn onlangs van Antwerpen naar ’s-Gravenwezel verhuisd. Dit schooltje heeft zeker een rol gespeeld in onze woonstkeuze”, getuigt Emma. “Door z’n kleinschaligheid is het stilaan uniek geworden. Hopelijk stelt de politiek de opvoeding van de kinderen in deze wijk boven andere belangen. De beslissing zal voor mijn man en ik alleszins bepalend zijn voor wie we binnen drie jaar zullen stemmen.”

Sarah, pas verhuisd naar Hertebos vanuit Borgerhout, met Magnus (2) en zijn oudere broers Stienus en Arvid. “We willen Magnus absoluut hier inschrijven volgende maand.”

Sarah, pas verhuisd naar Hertebos vanuit Borgerhout, met Magnus (2) en zijn oudere broers Stienus en Arvid. “We willen Magnus absoluut hier inschrijven volgende maand.” © JAA

Magnus

Ook Sarah Gondrie is met haar gezin, waaronder de drie zonen Arvid (12), Stienus (8) en Magnus (2), pas van Borgerhout naar de wijk Hertebos verhuisd. “We wonen op vijftig meter van de schoolpoort. Hoe ideaal zou dat niet zijn en dé manier om ons te integreren in de buurt. Het zou zo jammer zijn wanneer deze poort nooit meer opengaat. Dit schooltje is echt wel nodig want ook in deze gemeente bestaan tot mijn verbazing wachtlijsten voor de scholen, net als in Borgerhout. Wij zijn niet het enige jonge gezin dat hier aan een toekomst wil bouwen.”

“Weet je, tot voor kort noemden ze dit de weduwenwijk”, besluit Sarah, alvorens ze met haar kroost begint aan de fakkeltocht. “Maar intussen is de verjonging onomkeerbaar ingezet en komen steeds meer jonge gezinnen in de huizen van Hertebos wonen. Aan nieuwe kleuters zal er in dit prachtige schooltje dus geen gebrek zijn. De gemeenteraad kan in het belang van ’s-Gravenwezel dus maar één beslissing nemen.” (jaa 

William De Schepper en zijn echtgenote Katrien met hun twee kinderen en gewezen-Hertebos-kleuters Juliette en Elodie en een vriendinnetje. “De juffen Inge, Elke en Vicky waren hier zijn legendarisch goed.”

William De Schepper en zijn echtgenote Katrien met hun twee kinderen en gewezen-Hertebos-kleuters Juliette en Elodie en een vriendinnetje. “De juffen Inge, Elke en Vicky waren hier zijn legendarisch goed.” © JAA

 

 © JAA

 

 © JAA

 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio