Eén-gezicht Saartje Vandendriessche hielp graag de drieduizend bomen aanplanten in het Winkelsbroek. 

Eén-gezicht Saartje Vandendriessche hielp graag de drieduizend bomen aanplanten in het Winkelsbroek. © Bert De Deken

Saartje Vandendriessche helpt bedrijfsbos Cartamundi aanplanten

Turnhout -

Natuurgebied Winkelsbroek wordt uitgebreid met meer dan drieduizend bomen op 1,2 hectare. Cartamundi kreeg daarvoor hulp van Forest Fwd, dat bedrijfsbossen aanlegt, en hun ambassadrice Saartje Vandendriessche.

Wouter Adriaensen

Cartamundi, de Turnhoutse wereldspeler in de productie van kartonnen speelkaarten en bordspelen, deelt al jarenlang ‘the magic of playing together’, ‘de magie van het samen spelen’. “Ook dit nieuwe bos wordt deel van ons koninkrijk”, wordt duurzaamheidsmanager An Christiaen er poëtisch van. “Het wordt een magisch bos waar de natuur kan groeien en mensen tot rust kunnen komen.”

Cartamundi doet al inspanningen voor het milieu in zijn productieproces. “We maken gebruik van FSC-gecertificeerd karton en proberen de plastic verpakkingen te verminderen. Door een bos aan te planten, strijden we tegen de klimaatopwarming en zorgen we voor meer biodiversiteit. Hier bewaren we een stukje groen voor de generaties van de toekomst.”

Van eik tot inlandse vogelkers

Turnhouts schepen Francis Stijnen (CD&V) ziet het graag gebeuren. “In Turnhout hebben we prachtige natuur in het noorden, waar het Vennengebied hopelijk ooit deel zal uitmaken van een nationaal park. Het zuiden, zoals hier in Zevendonk, wordt dan misschien een beetje vergeten, maar wij hebben ook de Tielenheide en het Winkelsbroek. Prachtig dat bedrijven zoals Cartamundi niet alleen in de productie maar ook buiten hun bedrijf aan onze omgeving denken.”

Conservator Dirk Segers van het Winkelsbroek leidde de aanplantingsoperatie. Meer dan drieduizend bomen van een tiental verschillende soorten gingen de grond in, van eik en linde tot inlands vogelkers en boswilg. “Vandaag beplanten we een halve hectare. Het komende jaar gaan we zes hectare bebossen in ons gebied van ongeveer vijftig hectare. Soms laten we dat spontaan gebeuren, soms helpen we een handje, zoals vandaag.”

Saartje

Het idee van Cartamundi voor een bedrijfsbos werd uitgewerkt door het gespecialiseerde Limburgse bedrijf Forest Fwd. Eén-gezicht en Forest Fwd-ambassadrice Saartje Vandendriessche stak graag mee de handen uit de mouwen. “Dit bos is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de medewerkers van Cartamundi. Zij gaan hier rust vinden en zelfs kunnen vergaderen, op amper een paar kilometer van hun hoofdkwartier.” Cartamundi betaalt de komende twintig jaar jaarlijks zo’n 2.000 euro voor het onderhoud van hun bedrijfsbos.

Conservator Dirk Segers en Forest Fwd-ambassadrice Saartje Vandendriessche staken symbolisch de eerste bomen de grond in.

Conservator Dirk Segers en Forest Fwd-ambassadrice Saartje Vandendriessche staken symbolisch de eerste bomen de grond in. © Bert De Deken

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio