©  rr

Oud-Antwerpcoach en bekend Brasschatenaar Denis Fraeyman (63) onverwacht overleden: “We gaan hem ongelooflijk hard missen”

Brasschaat -

Denis Fraeyman, bekend in de sportwereld en de Brasschaatse politiek, is donderdag op 63-jarige leeftijd overleden. Fraeyman onderging een operatie en werd geveld door een inwendige bloeding.

jbr, yala

Vooral in de voetbalwereld was Denis een gekend man. Hij begon bij Excelsior Kaart in Brasschaat en tekende op 16-jarige leeftijd een contract bij Antwerp. Denis schopte het ook tot jeugdinternational. Na zijn periode bij Antwerp speelde hij nog bij Boom, Zwarte Leeuw en Merksem.

Na zijn actieve voetbalcarrière ging Denis aan het coachen. Hij bracht het tot assistent-coach bij Antwerp. Later was hij nog gedurende zes jaar voorzitter bij KFC Brasschaat. Denis was ook bijzonder actief bij Atletiekclub Break. Hij doorliep alle fasen van de Start to Run en motiveerde de rest van de groep. Onder zijn leiding liepen vele joggers gezwind de 10 Miles. In 2018 kwam Denis in de politiek terecht. Hij koos voor N-VA en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 376 voorkeurstemmen, net niet voldoende om in de gemeenteraad te zetelen.

Denis Fraeyman (tweede van rechts) met onder meer Philip Van der Jonckheyd (links).  © Jan Brys

Patrick Goots: “Vandaag heb ik een heel goeie vriend verloren”

“Ik was één van de eersten die het nieuws vanochtend van zijn zoon te horen kreeg”, vertelt Antwerps voetbalicoon en dichte vriend Patrick Goots. “Het was een zware operatie, maar Denis was heel optimistisch en niemand had verwacht dat hij niet meer zou ontwaken. Twee jaar geleden had hij me zelf ook als één van de eersten verteld dat hij ziek was. Ik was en ben er echt kapot van. Vandaag heb ik een heel goeie vriend verloren.”

De twee kenden elkaar al meer dan twintig jaar. “In 1999 ben ik bij Antwerp aangekomen en daar hadden Denis en ik meteen een klik, vanaf de eerste ontmoeting. Sindsdien hebben we altijd een erg goeie band gehad”, gaat Goots verder. “Als ik hem in één woord moet omschrijven: superoptimistisch. Als assistent bij de reserven werkte hij vaak met spelers die er tegen hun goesting liepen, omdat ze geen kansen kregen bij de eerste ploeg. Toch slaagde hij er altijd in om ook die jongens enorm te motiveren. Ik herinner me bijvoorbeeld ook dat ik eens meespeelde bij de reserven en vooraf tegen Denis had gezegd: ‘als we tien keer scoren, moeten we morgen niet komen trainen hé.’ Natuurlijk winnen we die match met 10-2 (lacht).”

“Denis was net als ik een Antwerp Legend. We hebben vaak naast elkaar in de tribune op de Bosuil gezeten, al was dat de laatste jaren wel geminderd omdat ik door mijn werk voor Gazet van Antwerpen meer in het persvak zit. Dan konden we vaak eindeloos zitten discussiëren over mijn analyse in de krant. Via Facebook deelde hij na elke match van Antwerp ook zijn eigen analyse. Hij was een echt voetbaldier. Denis regelde ook jaarlijks een etentje met de mannen van vroeger: Stefan Leleu, Marc Van Britsom, Darko Pivaljevic, Gunter Ribus… En achteraf gingen we dan nog pinten pakken in Café Den Engel.”

Denis Fraeyman (links) op het trainingsveld aan de Bosuil. © RR

Goots koestert alleen maar goeie herinneringen aan de mens Denis Fraeyman. “Zijn opvallende lach zal me altijd bijblijven. Hij was dan ook een erg gelukkige mens die altijd kon lachen. Het is allemaal begonnen met een toevallige ontmoeting op den Antwerp en tot op zijn laatste dag waren we beste vrienden. We zullen hem allemaal erg missen.”

“Een donderslag bij heldere hemel”

Ook Luc Goossens, secretaris van KFC Brasschaat, kende Denis zeer goed. “Hij was enorm sociaal voelend en graag gezien. Denis kende zeer veel mensen, vooral door zijn voetbalcarrière. Voor hem gingen er deuren open. Tijdens zijn voorzitterschap boekte de club enkele sportieve successen”, zegt Goossens.

Bij AC Break zal Denis ook worden gemist. Hij was de bezieler van wat de ‘Blijven Plakkenavond’ werd genoemd. “Iedere donderdagavond na het lopen bleven we een glas drinken. Denis voerde die traditie in. Wij hebben talloze uren samen gejogd en babbelden over alles en nog wat. Hij was begaan met iedereen, snelle loper of trage, dat maakte niet uit. Over alles had hij een uitgesproken mening en hij kwam daar ook voor uit. In 2009 is hij beginnen lopen. Hij deed vaak mee aan de Antwerp 10 Miles en liep ook een halve marathon. Denis had een enorm sterk karakter. Hij overwon vroeger al blaaskanker. Daarna stond hij er terug om stilaan op te bouwen naar lange afstanden. We gaan hem ongelooflijk hard missen”, zegt Philip Van der Jonckheyd van de atletiekclub.

Erik Heirman (65) speelde samen met Denis Fraeyman bij Olse Merksem. “Hij woonde net als ik in Brasschaat. We zijn bevriend gebleven en gingen geregeld samen iets drinken. Het nieuws van zijn overlijden was voor mij als een donderslag bij heldere hemel. We wisten natuurlijk dat hij met zijn gezondheid sukkelde, maar dit hadden we toch niet verwacht”.

Fraeyman was gehuwd en had twee zonen en één kleinkind.

Vastgoed

Jobs in de regio