©  BELGA

Loena Hendrickx over positieve test van Valieva: “Héél jammer voor onze sport, maar ik ben er niet mee bezig of ze meedoet of niet”

Loena Hendrickx stond vrijdagochtend zelf op de trainingsbaan toen het nieuws over de positieve dopingtest van haar Russische concurrente en topfavoriete Kamila Valieva officieel werd gemaakt. Ze wist dus nog van niets toen we haar achteraf in de mixed zone met de ontwikkelingen confronteerden, maar reageerde kalm. “Het is héél jammer dat dit in onze sport moet voorvallen, maar ik focus vooral op mezelf”, zei de 22-jarige Hendrickx.

Maarten Delvaux in Peking

LEES OOK. Officieel: Russische topkunstschaatsster Valieva testte positief op verboden middel

“Wat de anderen doen is hun zaak. Ik moet gewoon op mezelf focussen, mijn prestatie gaat hierdoor niet veranderen”, probeert Hendrickx zichzelf af te schermen van alle heisa. “Ik wil voor mezelf goed schaatsen, wat met Valieva gebeurt maakt dan niet uit. Ik hoef ook niet per se snel duidelijkheid te hebben. Of ze nu meedoet of niet, daar moet ik niet mee bezig zijn. Ik krijg veel berichtjes uit België over het nieuws, maar daar probeer ik niet op te reageren. Ik weet even weinig als de rest van de wereld over deze zaak. Ik wil gewoon twee mooie küren neerzetten, dat is het belangrijkste.”

Hendrickx eindigde half januari als vierde op het EK kunstschaatsen, Valieva pakte daar het goud. Door de positieve dopingtest voor de Russin, zou de bronzen medaille nu wel eens voor onze landgenote kunnen zijn. “Dat is iets waar ik mee zal bezig zijn na mijn olympische wedstrijd. Nu gaat al mijn aandacht aan wat er zal komen, dat is veel belangrijker dan wat er in het verleden gebeurd is. We zullen wel zien wat het geeft.”

Foutloos op training

De trainingen van Hendrickx verlopen goed. De nummer vijf van de wereld straalde vrijdagochtend veel vertrouwen uit op het ijs en legde haar korte kür vlekkeloos af. “Die korte kür was volledig foutloos. Ik moet dit vertrouwen meenemen naar de wedstrijd. Dan komt het goed”, zegt Hendrickx.

“Ik voel me gelukkig en ik heb er echt ontzettend veel zin in. Ik ben supertrots dat ik hier voor de tweede keer op de Spelen kan staan. Ik kan mij niks verwijten. Ik heb een goeie voorbereiding gehad en hier in Peking gaat ook alles goed. Ik zou niks anders willen doen dan dat ik nu doe. Ik voel me er klaar voor.”

LEES OOK. Schaatskoningin op glad ijs: wat u moet weten over de dopingzaak rond de 15-jarige Kamila Valieva

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio