©  ISOPIX

Petra De Sutter: “Wie wil, zal twee dagen op kantoor kunnen werken”

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) roept op om terug meer werk op kantoor mogelijk te maken van zodra het epidemiologisch mogelijk wordt. “We schuiven terug op van één naar twee dagen werken op kantoor voor diegenen die dat willen. Ik riep de ambtenaren in de herfst op om zoveel mogelijk volledig thuis te werken. Door de golf die toen voor onze deur stond, konden we niet anders. Dat werd ook gedaan. Zo deden 8 op 10 federale ambtenaren hun werk van thuis uit in januari.”

Een bevraging bij de federale ambtenaren van vorige zomer leert haar dat de meesten er geen graten in zien om thuis te werken. “Toch is 13% niet tevreden al thuiswerkend. Ik kan me voorstellen dat ook anderen er terug naar uitkijken om hun collega’s in levenden lijve te zien.”

De Sutter benadrukt dat meer thuiswerken nog altijd kan in overleg met leidinggevenden, ondanks de versoepelingen die er allicht aankomen. “Van leidinggevenden verwacht ik wel dat ze er zich bewust van zijn dat het voor sommigen niet vanzelfsprekend is om terug meer op de werkvloer te zijn.”

Aandacht kwetsbaren

Ze vraagt extra aandacht voor mensen die meer aan de slag willen gaan op de werkvloer en kwetsbaar zijn, of thuis een familielid hebben dat door een aandoening extra vatbaar is voor corona. “Vooral kwetsbare mensen zijn bang om ziek te worden door corona. De versoepelingen zijn voor hen een kopzorg. Mensen mogen dus in elk geval nog steeds thuiswerken als ze dat willen en zich daar beter bij voelen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio