©  AFP

Lof én kritiek voor Adele die “ervan houdt om een vrouw te zijn”

“Ik snap waarom deze prijs van naam veranderd is, maar ik houd er echt van om een vrouw te zijn en ik ben echt trots op ons, vrouwelijke artiesten.” Dat zei Adele toen ze dinsdagavond de hoofdprijs van ‘Artiest van het jaar’ in ontvangst nam op de eerste genderneutrale Brit Awards. Een uitspraak die haar nu zowel lof als kritiek oplevert.

Bron: The Dailt Mail

De Brit Awards werden dinsdagavond voor de 42e keer uitgereikt in de O2 Arena in Londen. Voor de eerste keer werd er echter geen onderscheid meer gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten en was er gewoon één hoofdprijs van ‘Artiest van het jaar’. En die ging dus naar Adele, die ook nog de prijs voor song van het jaar (Easy on me) en album van het jaar in de wacht sleepte.

Nadat ze op het podium was gekomen om de hoofdprijs in ontvangst te nemen, zei ze in haar speech dat ze begreep waarom de prijs van naam veranderd was. “Maar ik houd er echt van om een vrouw te zijn en ik ben echt trots op ons, vrouwelijke artiesten.”

De uitspraak kreeg meteen lof van meerdere vrouwenrechtenorganisaties. “Ja, vrouwen maken deel uit van onze samenleving. 50 procent zelfs. Adele, je maakt iedere vrouw die ik ken trots”, zo luidde het bij de woordvoerder van het goede doel Safeguard Women & Girls. “Het is fijn om iemand te horen zeggen dat ze ervan houdt om een vrouw te zijn”, zo schreef feministe Victoria Smith op Twitter. “Ik denk steeds meer dat veel van wat we zien als generatiespanning in feminisme neerkomt op een vorm van zelfhaat.”

Niet iedereen had het echter begrepen op de uitspraken van de Britse zangeres en bestempelden haar als ‘TERF’. Dat is een acroniem voor “trans-exclusionary radical feminist” en dient als denigrerende term voor feministes die transvrouwen niet als vrouwen beschouwen. Ook ‘Harry Potter’-auteur J.K. Rowling kreeg het verwijt al naar het hoofd geslingerd. “Alstublieft, neen. Adele kan toch geen TERF zijn. Haar opmerking kan wel worden opgevat als TERF. Maar alstublieft niet”, schreef een LGBTQ-activist op social media. Bij een andere criticus luidde het dat “niet-binaire artiesten beter verdienen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER