Geen plek voor Studio 100-radio omdat “in Vlaanderen geen babbelcultuur heerst”: radioshow met Gert Verhulst en James Cooke terug in de koelkast

Dat Studio 100 geen vergunning heeft gekregen om op FM uit te zenden, heeft vooral te maken met het businessplan en het format dat de mediagroep had ingediend. “Niet haalbaar”, klinkt het in het expertenrapport. Qmusic, Joe en Nostalgie behouden hun licentie en voor de nieuwe zender van Studio 100 was geen plek meer op de FM-band.

Bron: belga

De Vlaamse regering liet de beslissing over de nieuwe vergunningen voor commerciële landelijke FM-uitzendingen afhangen van een extern rapport van consultancybedrijf Deloitte en een onderzoek bij 2.400 Vlaamse luisteraars. Qmusic, Joe en Nostalgie kwamen daar als beste uit, met scores van respectievelijk 94 procent, 92 procent en 80 procent.

LEES OOK. Studio 100 krijgt geen FM-zender: Qmusic, Joe en Nostalgie behouden licenties

De verliezer, Studio 100, haalde 75 procent. De experten hadden vooral bedenkingen bij het format en de verwachtingen in het businessplan. Studio 100 wilde onder de naam Spring voor een brede doelgroep talkradio maken, met een mix van nieuws en amusement.

Die “voorgrondradio”, met de helft van de tijd gepraat, zou volgens de experts in Vlaanderen niet werken. Studio 100-CEO Hans Bourlon had verwezen naar voorbeelden in Wallonië, maar de experts menen dat die “luistercultuur/babbelcultuur niet heerst bij Vlaamse luisteraars” en dat het format dus moeilijker een loyaal publiek zou kunnen aanspreken.

LEES OOK. Geen licentie voor Studio 100, maar waarom is er geen plaats voor 4 zenders? En waarom mag de VRT wel al haar zenders behouden?

Studio 100 had hoge ambities om een informatie-aanbod te brengen met een eigen nieuwsredactie. Het leek de experts echter onhaalbaar om dat te realiseren met een nieuwsredactie bestaande uit maar zestien voltijdse medewerkers. Ook de voorgestelde loonkost van die redactie leek de experts een onderschatting.

Matig businessplan

Op het criterium ‘businessplan’ scoorde Studio 100 maar 67 procent. Nostalgie (81 procent), Joe (96 procent) en Qmusic (96 procent) scoorden op dat criterium veel beter. Volgens het rapport maakte Studio 100 onder meer onrealistische inschattingen over zijn prestaties in de eerste jaren.

De audiodemo’s die Studio 100 met het dossier meestuurde, konden evenmin overtuigen en haalden de laagste scores. Er is sprake van onaangename klanken, een ouderwetse toon en een grote spreidstand in muziekkeuze. Het voorgestelde weekendprogramma De Zotte Morgen, met Gert Verhulst en James Cooke, zou wel “zeker potentieel” gehad hebben.

Alles bij het oude

Alles blijft dus bij het oude, zonder talkradio maar met Qmusic, Joe én Nostalgie als belangrijkste commerciële radiozenders in Vlaanderen. Dat Joe en Nostalgie dezelfde, wat oudere doelgroep bedienen, is voor Vlaams minister van Media Benjamin Dalle geen probleem. “Ze zitten in dezelfde leeftijdscategorie maar brengen een ander type radio met andere insteek: Joe maakt magazineradio, Nostalgie heeft een focus op muziek met een andere look en feel. Op dat vlak zijn er grote verschillen en dat is in het dossier goed uitgewerkt.”

LEES OOK. Studio 100 krijgt geen radiolicentie en mag dus geen FM-zender opstarten: alles blijft bij het oude: “We zijn erg ontgoocheld”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER