Mathijs en Wolf van Deuzeldpark meten en onderzoeken hun bomen in het Marsbos: overlever 1 en 2. © JAA

Tiny Forest Rangers van Deuzeldpark en Sint-Eduardus stellen zelf vast: “Ons Marsbosje is al flink gegroeid”

Schoten -

Twee klassen van de basisscholen Deuzeldpark en Sint-Eduardus kwamen dinsdag ‘hun’ Marsbos(je) inspecteren. De gemeente Schoten en de organisatie Goodplanet, initiatiefnemers voor dit nieuwe stukje natuur ter grootte van een tennisbaan, heeft hen aangesteld tot boswachters van dit mini-bosje vlakbij de industriezone van het Albertkanaal. En de jongens en meisjes nemen die taak duidelijk ernstig op.

Jan Auman

De kinderen verzamelden dinsdag op de weide voor het Tiny Forest dat precies een jaar geleden werd aangeplant door enkele ploegen van maatwerkbedrijf Werminval uit Merksem en Baeck Groenbedrijf. “Normaal was het de bedoeling dat de kinderen uit de buurt dit hadden gedaan, maar corona heeft daar toen een stokje voor gestoken. Daarom hebben we ze nu een jaar later wel uitgenodigd voor een kennismaking”, vertelt Anna Leonard van Goodplanet Belgium, ambassadeur van de tiny forests in ons land.

Ook deze Mohamed van Deuzeldpark is een plichtsbewuste leergierige tiny forest ranger. © JAA

Zeshonderd bomen aanplanten op een kluit Deuzeldgrond van nauwelijks tweehonderd vierkante meter. Dat is het Marsbos. Maar werkt dat wel? “Ja hoor. Mijn vlierboom is op één jaar tijd flink gegroeid tot 2,63 meter”, noteert Wolf Goossens (9) nauwkeurig op het boompasspoort dat hij van Goodplanet-biologe Edith Swerts gekregen heeft. Zij is niet verrast dat het Marsbos een groeispurt gemaakt heeft. De doordachte wijze van aanplanting stimuleert dat.

Diertjes

“Hierin kunnen Wolf, zijn vriendje Mathijs Vochten (9) en alle andere ‘tiny forest rangers’ de evolutie van ‘hun’ boom’, die ze ook zelf van een naam mochten voorzien, volgen door hem te meten, hem goed te onderzoeken en een en ander te noteren. Met zelfgemaakte tekeningen kunnen ze zijn groei mooi volgen. Vanaf deze lente wordt het ook speuren naar de diertjes die op dit Marsbos zullen afkomen. En als ze tussendoor opmerken dat bomen afgeknakt zijn of afrastering beschadigd, dan kunnen ze dat melden aan de gemeente met het oog op herstel.”

Terwijl Mathijs, Wolf, maar ook Mohamed en andere pupillen van juf Karolien zich diep in het ‘uitgestrekte ‘ Marsbos waagden, gingen leerlingen van de andere vierde klas samen met juf Kaat en Anna Leonard aan de slag met wilgentenen.

“We bouwen een wilgenhut waar de kinderen na een bezoek aan hun Marsbos nog even beschut in kunnen nagenieten”, legt de Goodplanet-woordvoerster uit. “Eerder werden ook al boomstammen geleverd waarmee een buitenklas zal gevormd worden op dezelfde weide voor het bos. Ik hoop dat veel klassen er gebruik van zullen maken.”

De tiny forest rangers van de Sint-Eduardusschool met coach Anna Leonard van Goodplanet Belgium en peter schepen Walter Brat. © JAA

Coaching

’s Namiddag kwamen ook enkele klassen van de katholieke Sint-Eduardusschool met onder meer de klas van juf Sarah De Keulenaer op expeditie in het Marsbos. Zij kregen het gezelschap van de peetvader van de Schotense tiny forests: milieuschepen Walter Brat (N-VA).

“Meestal is bosaanplant een eindstation, maar niet bij dit project”, stelde hij tevreden vast. “We zijn gestart met een jarenlang coachingproject waarbij wijkbewoners, leerkrachten, leerlingen en vrijwilligers een groot aantal educatieve activiteiten doormaken onder de leiding van de kenners van Goodplanet. Er wordt van kleins af aan ruimte gemaakt voor veldwerk, inventarisaties en de opbouw van natuurkennis en -betrokkenheid. Ik geniet mee wanneer ik deze jonge wijkbewoners aan het werk zie en hun hartje zie ophalen in het groen, zo dicht bij huis en de vertrouwde klas dan nog.”(jaa)

 © JAA

Enkele tiny forest rangers van de Sint-Eduardusschool. © RR

Enkele tiny forest rangers van de Sint-Eduardusschool. © RR

Een tiny forest ranger van de Sint-Eduardusschool. © RR

 © JAA

 © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio