Gegevensbescherming: Europese Commissie daagt België niet voor het Hof

De Europese Commissie overweegt niet langer om België voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege belangenconflicten bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Dat heeft een woordvoerder van de Commissie bevestigd.

Bron: BELGA

Maandagavond raakte bekend dat topambtenaar Frank Robben zijn ontslag als lid van de GBA heeft aangeboden. Hij stond in het middelpunt van een inbreukprocedure die de Commissie vorig jaar had gelanceerd over de onafhankelijkheid van de Belgische privacywaakhond. 

 “Op basis van de informatie die we hebben ontvangen, zullen wij de zaak tegen België niet aanhangig maken bij het Hof. We blijven de situatie in België volgen en contact houden met de Belgische autoriteiten”, zo reageerde de woordvoerder van de Commissie dinsdag.    

Robben is de drijvende kracht achter tal van digitale toepassingen bij de overheid, zoals het eHealth-platform. Tijdens de coronapandemie tekende hij ook het contactonderzoek uit. Maar tegelijkertijd was Robben dus ook extern lid van het Kenniscentrum van de GBA.

LEES OOK. Dag van de Privacy: hoe laat je online niet te veel sporen na? En waar moet je zeker voor opletten?

In zijn ontslagbrief aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux benadrukte Robben dat hij als lid van de GBA steeds gehandeld heeft “in volledige onafhankelijkheid”. Maar met zijn ontslag wou hij naar eigen zeggen vermijden dat België voor het Europees Hof zou belanden.

Vastgoed

Jobs in de regio