Van links naar rechts Francis Vrancken, Isabelle Huybrechts en Luc Neefs van DCA op de vroegere site van Bouwmaterialen Van Pelt. In de achtergrond de vroegere burelen met op het plat dak de duiventillen van wijlen Gaston Van Pelt. ©  kma

DCA start bouw 77 appartementen, negen woningen en vier winkels op vroegere site Van Pelt naast kerk

Sint-Antonius -

Sportief mag het Beerschot-voorzitter Francis Vrancken dan niet voor de wind gaan, in Sint-Antonius (Zoersel) kan zijn bouwbedrijf DCA wel starten met de bouw van Teunishof. Het gaat om een realisatie van 77 appartementen, negen woningen en vier commerciële ruimtes op de vroegere site van Bouwmaterialen Van Pelt naast de kerk, de tweede fase van de ontwikkeling van de gronden van Van Pelt.

Kristin Matthyssen

Het Teunishof, met rechts bovenaan de kerk, rechts de Handelslei, onderaan de Kwikaard en achteraan het Teunisplein. ©  DCA

Vorig jaar verwierf DCA de gronden van de familie Van Pelt in hartje Sint-Antonius. In totaal komen er 300 nieuwe wooneenheden. De eerste fase - 42 ruime appartementen gegroepeerd in zes urban villa’s in de Heybleukenstraat - is al uitverkocht en volop in aanbouw. Tegen de ontwikkeling van fase 2 liep geen enkel bezwaarschrift binnen. Komt omdat de al jarenlang leegstaande site van Van Pelt pal in het centrum naast de kerk en het Teunisplein toch een beetje als een kankervlek wordt ervaren.

Duiventillen

De oude burelen met daarop de duiventillen van wijlen Gaston Van Pelt en kades hebben misschien nostalgische waarde voor de oudere inwoners, maar ze zijn versleten. In 2009 werd al een RUP opgemaakt om de gronden te herbestemmen voor bewoning. Het bedrijf, 66 jaar geleden opgericht door Maria ‘Mit’ Van Pelt-Van Heyst samen met haar drie zonen Gaston, Maurice en Paul, had al jaren eerder haar toonzaal naar Hoeve Jeanne op de Kapellei buiten het centrum verhuisd. Het gebouw van afspanning De Kroon met van Jos Van Pelt-Van Heyst op de voorgevel is in handen van de familie gebleven en valt dus buiten de ontwikkeling van fase 2. Die oude dorpsherberg wordt dus niet afgebroken.

Luc Neefs, Francis Vrancken en Isabelle Huybrechts voor de site. De herberg rechts is nog in handen van de familie Van Pelt.  ©  kma

“Voor de rest beslaat de projectsite het hele gebied tussen de Handelslei, het Teunisplein en de Kwikaard”, legt Francis Vrancken, eigenaar van DCA uit. “In maart start de verkoop, de bouw vatten we aan in mei. Het zal ongeveer twee jaar duren vooraleer de 77 appartementen, negen woningen (tegen de Kwikaard) met tuin en vier commerciële ruimtes er staan. We kozen voor een mix van kleine appartementen met één of twee slaapkamers tot grotere penthouses met drie slaapkamers rond een groene binnenruimte. Hier komt een gezamenlijke moestuin voor urban farming en is er ruimte voor een collectieve speelzone. De gelijkvloerse appartementen beschikken over een eigen privétuin. Er zullen zowel ondergronds als op het gelijkvloers voldoende en ruime fietsenstallingen komen.”

Om bovengronds die groene binnenruimte te creëren, komt er een grote ondergrondse parking met 110 parkeerplaatsen, met de ingang langs het Teunisplein en de uitgang langs de Kwikaard.

Het Teunishof. ©  DCA

Eerste fase snel uitverkocht

DCA gelooft zeer sterk in het Teunishof. “De eerste fase aan de Heybleukenstraat was snel uitverkocht”, zegt Luc Neefs, bestuurder bij DCA. “Deze locatie middenin het dorp, vlakbij de bus, de winkels, scholen, het groen en tegelijk op een half uur van Antwerpen, heeft alle troeven. Ook de oriëntatie is prima, gericht op de rustige landelijkheid aan de achterzijde. DCA is zowel ontwikkelaar als aannemer, wat gemakkelijk is voor de koper. De woningen worden volledig afgewerkt opgeleverd, met mogelijkheden om te personaliseren.”

De eengezinswoningen met tuintje. ©  DCA

Intelligente woningen

Opvallend: het gaat om intelligente wooneenheden met een eigen domoticasysteem met Niko Home Control. Dus geen klassieke schakelaars, maar alleen slimme drukknoppen. Ook voor het gescheiden afvalbeheersysteem van de bewoners wordt voor een moderne ondergrondse oplossing gekozen. Volgens Isabelle Huybrechts, hoofd van de marketing- en communicatie-afdeling, is de interesse al groot. “De campagne zal binnenkort worden opgestart, met dus ook een verkoopkantoor op de site vanaf maart.”

Binnen centraal ligt een groene ruimte, waar mogelijk een gezamenlijke moestuin komt. De gelijkvloerse appartementen en de eengezinswoningen (rechts) beschikken over een eigen tuin. ©  DCA

Op welke kopers DCA mikt? “De eerste fase ging om grotere luxueuze appartementen. We zagen daar dat het daar vooral om oudere kopers gaat die bijvoorbeeld hun villa of woning met ruime tuin verkopen nu de kinderen het huis uit zijn. Hier op de site Van Pelt is het aanbod diverser, maar is de hoge woonkwaliteit ook de standaard, met royale ramen voor veel lichtinval.”

Isabelle Huybrechts, Francis Vrancken en Luc Neefs van DCA waar vroeger de bouwmaterialen van Van Pelt lagen. ©  kma

Fase 3

De derde ontwikkeling is voor later. Als DCA alle gronden van Van Pelt ontwikkeld heeft, zal Sint-Antonius er 500 à 600 bewoners extra bij hebben. “Wat goed is voor de middenstanders hier. En we hopen voor de pastoor hier naast het Teunishof dat er wie weet ook wel wat extra volk naar zijn kerk komt”, zegt Vrancken.

Met een slager, bakker, wassalon en zelfs uitvaartondernemer letterlijk vlak over de deur, is alles binnen handbereik voor levenslang wonen.

Er moeten nog enkele panden worden afgebroken, zoals hier de vroegere pita-pizza Sphinx op de hoek met de Kwikaard. ©  kma

De vroegere afspanning De Kroon is nog in handen van de familie Van Pelt. ©   kma

De oude duivenkoten van wijlen Gaston Van Pelt worden binnenkort afgebroken. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners