De tweede vestiging van Dille & Kamille nestelt zich tussen boekhandel Deslegte en het Rubenshuis en krijgt een horecaterras op het plein voor de deur.

De tweede vestiging van Dille & Kamille nestelt zich tussen boekhandel Deslegte en het Rubenshuis en krijgt een horecaterras op het plein voor de deur. ©  FH

Winkelketen Dille & Kamille restaureert historisch pand naast Rubenshuis en opent er terras

Antwerpen -

Antwerpen krijgt eind april een tweede vestiging van Dille & Kamille. De winkelketen met duurzame artikelen voor huis, tuin en keuken strijkt neer naast het Rubenshuis en boekhandel Deslegte op de Wapper. Dille & Kamille gaat de beschadigde gevel van een historisch pand in zijn oorspronkelijke staat restaureren en opent een horecaterras voor de deur.

Frank Heirman

“Zo’n mooi pand dat vrijkwam, konden we niet laten voorbijgaan”, zegt Hans Geels, CEO van Dille & Kamille. “In Brussel hebben we al langer een tweede winkel, in Antwerpen liggen daar ook nog veel kansen. De vestiging in de Vleminckstraat was vorig jaar onze beste vestiging. Twee jaar geleden hebben we ze nog vernieuwd en uitgebreid, maar de winkel kom je niet spontaan tegen als je op wandel bent. Daarvoor is de Wapper een veel betere locatie, vlak bij de Meir, het Rubenshuis en de Vogelmarkt.”

Het pand op Wapper 7 vormt een symmetrisch eenheid met de twee buurhuizen op Wapper 3 en 5. Ze dateren uit 1855 en zijn opgetrokken in Louis Philippestijl. Wellicht kwamen ze tot stand door dezelfde bouwheer François Meeus, die fortuin maakte met jenever en diamant. Al sinds de jaren dertig vestigden zich winkels op de benedenverdieping. Zo zaten er op Wapper 7 de bekende platenzaken Dilewijns en Free Record Shop en reisbureau Connections.

De panden op Wapper 3, 5 en 7  vormen een symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis Philippestijl.

De panden op Wapper 3, 5 en 7  vormen een symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis Philippestijl. ©  Erfgoed Antwerpen

“Samen met Monumentenzorg gaan we de gevel volledig herstellen in zijn oorspronkelijke staat zodat het pand nog meer allure krijgt. Dat past ook bij de filosofie van Dille & Kamille. We willen mooie, rustige winkels”, zegt Hans Geels.

Lift en lichtkoepel

De winkel op de Wapper opent pas eind april omdat er nog ingrijpende aanpassingen nodig zijn, zoals de installatie van een lift en een grote lichtkoepel. De winkel wordt kleiner dan de Vleminckstraat zodat niet het hele assortiment beschikbaar is. “Maar even doorverwijzen is geen probleem”, denkt Geels. “Want beide vestigingen bevinden zich op wandelafstand. Op de Wapper plannen we ook lichte horeca, met een terras op het plein voor de winkel. Het is nog niet uitgemaakt of de uitbating in concessie wordt gegeven.”

Al veertig jaar bevindt Dille & Kamille zich in de Vleminckstraat . De Antwerpse vestiging gaf de Nederlandse winkelketen een identiteit.  

Al veertig jaar bevindt Dille & Kamille zich in de Vleminckstraat . De Antwerpse vestiging gaf de Nederlandse winkelketen een identiteit.  ©  Dille & Kamille

Voor de geschiedenis van Dille & Kamille was Antwerpen altijd een cruciale stad. De firma werd in 1974 in Utrecht gesticht, maar na financiële moeilijkheden in Nederland zorgde de winkel in de Vleminckstraat in Antwerpen voor een doorstart met een scherpere identiteit. Dille & Kamille telt inmiddels 39 vestigingen in Nederland en België.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio