In dit gebied in Park Groot Schijn wordt dit najaar een voedselbos aangeplant. © rr 

Voedselbos van 1,3 hectare op komst in Park Groot Schijn

Deurne -

Klimplant vzw start in het najaar met de aanplanting van een voedselbos van maar liefst 1,3 hectare in Park Groot Schijn in Deurne. “Dat willen we uitbouwen samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerde Antwerpenaars”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw.

Jan Stassijns

De stad Antwerpen heeft Klimplant vzw aangesproken met de vraag om een voedselbos aan te leggen in Park Groot Schijn in Deurne. Het gaat om een gebied van 1,3 hectare, naast de parking van Makro. “Dat klinkt niet zo romantisch, maar als je er staat, merk je daar weinig van”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw.

 ©  rr

Een voedselbos is relatief nieuw concept. Het is een menselijke nabootsing van een bosrand, een plek in de natuur waar het bos overloopt in lagere vegetatie met een grote biodiversiteit. “Het is een plek waar je veel verschillende (wilde) plantensoorten tegenkomt en waar allerlei eetbare planten samenkomen”, legt Hertoghs uit. “Dat gaat van hoge en lage bomen tot struiken, een kruidlaag, klimplanten, paddenstoelen,... Het is een heel interessant project om uit te proberen in een stadsomgeving

Vrijwilligers van Klimplant vzw op prospectie in wat binnenkort het voedselbos wordt. ©  rr

Klimplant vzw neemt de coördinatie op zich en staat ook in voor de aanleg en het onderhoud van het Voedselbos. “Maar het is niet de bedoeling om dat helemaal alleen te doen”, zegt Hertoghs. “Dit is een project dat we willen uitbouwen samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerde Antwerpenaars. Samen met hen willen we het voedselbos vorm geven en staan we open voor alle ideeën en voorstellen. We organiseren wekelijkse of maandelijkse werkmomenten, waar mensen ook iets kunnen bijleren. Op lange termijn is het ook de bedoeling om scholen en groepen te ontvangen.”

Maar voorlopig ligt de prioriteit bij het planten van het voedselbos. “We beginnen bij het begin”, zegt Hertoghs. “Een voedselbos vraagt zeker de eerste jaren veel onderhoud, maar daarna zijn er veel mogelijkheden. We kunnen oogsten, met die oogst ook aan de slag gaan en dat allemaal samen met de buurt en andere vrijwilligers. We willen er een ontmoetingsplek van maken, waar ook gewandeld kan worden of even tot rust kan komen.”

voedselbos@klimplant.be

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners