Komt er een Belgische ontslaggolf?

Krijgen wij in ons land ook te maken met ‘The Great Resignation’, zoals in de VS, waar een recordaantal Amerikanen hun veilige job vaarwel wuifden?

William VisterinBron: Jobat.be

Dat ziet er bij ons niet naar uit. Althans, het is hier genuanceerder: meer dan de helft (53 procent) van de werknemers zegt meer na te denken over hun loopbaan. Dat blijkt uit een rondvraag van Antwerp Management School (AMS), UGent en B-Tonic bij 2.286 medewerkers en 327 werkgevers.

Belgen wisselen niet graag van job

Dat cijfer van 53 procent is stabiel ten opzichte van de vorige bevragingsronde in april 2021. Maar het vertaalt zich niet in een actieve zoektocht naar werk: 74 procent is hier niet (meteen) mee bezig, 21 procent kijkt passief uit naar ander werk, 5 procent is effectief actief op zoek.

Werkgevers moeten dus vooralsnog niet vrezen dat corona, samen met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, tot een piek in hun verloop leidt. Dat Belgen niet graag van job wisselen heeft, volgens professor Ans De Vos van AMS, het voordeel dat het als werkgever ook loont om te investeren in de ontwikkeling en het mentaal welzijn van werknemers.

“De kans is heel groot dat die investering zal renderen, en mogelijk medewerkers zelfs in staat stelt om de pandemie positief te verteren”, stelt De Vos.

Andere bronnen

Ook andere bronnen spreken de trend van The Great Resignation in ons land toch eerder tegen. Volgens hr-dienstenleverancier Securex is het vrijwillige personeelsverloop de eerste helft van 2021 zelfs gezakt naar amper 3,3 procent. Het gaat dan om het aandeel van mensen die in die periode zelf of in onderling overleg beslisten om hun job vaarwel te zeggen.

(Bron: Jobat.be)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER