Chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert (rechts). © Walter Saenen

Antwerpse ziekenhuizen bieden gratis ‘smaaksturing’ aan voor kankerpatiënten: “Belangrijk voor levenskwaliteit en herstel”

In het UZ Antwerpen in Edegem en AZ Voorkempen in Malle kunnen kankerpatiënten vanaf 4 februari gratis smaaksturing krijgen. Het gaat om een onderzoek van chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert, die in 2020 in Zwijndrecht het eerste smaakcentrum van Vlaanderen opende.

Smaaksturing is een jonge discipline. Het houdt in dat een chef gastro-engineering, een chef-kok die in smaaksturing is opgeleid, met een patiënt met reuk- en smaakproblemen op zoek gaat naar wat die wél nog proeft, om dan de juiste ingrediënten te gebruiken in een aantal recepten. Reuk- en smaakverlies krijgt sinds het begin van de coronapandemie aandacht omdat het een typisch symptoom is van Covid-19. Ook andere virale infecties kunnen, meestal tijdelijk, dat probleem geven. Maar vooral veel kankerpatiënten die chemotherapie krijgen kennen het. Chemo kan de systemen aantasten die de smaak definiëren. Zonder smaak geniet je niet van je eten, en dus krijgen patiënten minder eetlust waardoor ze afvallen, terwijl ze voor hun therapie juist op krachten moeten blijven. “Tot nu toe was de redenering ‘als het dat maar is’, maar meer en meer wordt begrepen hoe belangrijk smaak is voor de levenskwaliteit en zelfs voor de overleving”, zegt Lobke Van den Wijngaert, die in Zwijndrecht het eerste smaakcentrum van Vlaanderen runt. “Intussen is er ook een in Melle, en twee in Nederland, waarmee we nauw samenwerken.”

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Vanaf dan is het voor kankerpatiënten in vier ziekenhuizen mogelijk om ter plaatse en gratis een consult plus een maand opvolging op afstand te krijgen van een chef gastro-engineering. Dat kan in AZ Voorkempen in Malle en UZ Antwerpen in Edegem voor onze provincie, en ook in twee ziekenhuizen in Roeselare en Waregem. In het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier wordt het binnenkort ook mogelijk, net als in een aantal andere Vlaamse en Nederlandse ziekenhuizen. “Alles samen kunnen honderdvijftig patiënten gratis deelnemen in het kader van een groot wetenschappelijk onderzoek naar smaaksturing, gefinancierd door onder meer de Stichting tegen Kanker. Wie daarbuiten valt, betaalt 75 euro voor een eerste consult en een maand opvolging”, zegt Van den Wijngaert. “Maar we ijveren er tegelijk voor om terugbetaling via de mutualiteiten mogelijk te maken.”

Vorig jaar begeleidde Van den Wijngaert een honderdtal patiënten met smaaksturing. Een twintigtal chefs in Vlaanderen en Nederland zijn inmiddels opgeleid in gastro-engineering.

Sylvia Mariën

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio