Ook de jongsten van de Chinese gemeenschap waren van de partij. 

Ook de jongsten van de Chinese gemeenschap waren van de partij. ©  Joris Herregods

Nieuwjaarsconcert in Permeke luidt jaar van de Tijger in

Antwerpen -

Wereldwijd hebben meer dan twee miljard mensen de start van het Lentefestival met muziek en parades gevierd. Ook in Antwerpen kon een nieuwjaarsconcert niet ontbreken. Kinderen uit de Chinese gemeenschap en muzikanten uit het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen kwamen samen in bibliotheek Permeke voor een avond die volledig in het teken van de Chinese traditie en cultuur stond.

Sonia De Bock

Traditioneel wordt het Chinees nieuwjaar, dat dit jaar in het teken van de tijger staat, vijftien dagen lang gevierd. De jongsten uit de gemeenschap van de Chinese Traditional Culture Children’s Choir mochten dinsdagavond de spits van een lange reeks festiviteiten afbijten door klassieke nieuwjaarsliedjes te zingen. Zij werden gevolgd door andere muzikanten en componisten zoals Melvin Choi, die zelfgeschreven stukken op de piano opvoerde en zijn muziek baseerde op de orchidee, een bloem die in de Chinese cultuur lente, rijkdom en fortuin uitstraalt.

Rust en hoop uitstralen

Naast muzikanten uit het Koninklijk Conservatorium kwam Ma Xiao Juan (Miss ma) optreden met de guzheng en erhu, twee instrumenten die centraal staan in de Chinese geschiedenis en zo’n 2500 jaar oud zijn. “De guzheng en erhu hebben me altijd al rust gebracht”, vertelt ze. “Ik was vier jaar toen ik samen met mijn ouders deze instrumenten leerde bespelen. Mijn ouders deden veel ervaring op als muzikanten in de opera, ik groeide dus op tussen de Chinese klassieke muziek.”

Voor haar optreden koos Ma traditionele liedjes die rust en hoop brachten bij het publiek. “Door de coronapandemie heb ik al drie jaar niet naar Peking kunnen reizen. Ik mis mijn familie in China wel. Ik hoop dat ik met de liedjes van vandaag anderen comfort heb kunnen geven, want er zullen vast nog mensen in de zaal zitten die hun familie in China al een tijdje niet meer hebben kunnen zien voor het Chinees nieuwjaar.”

Bibliotheek Permeke organiseert de komende twee weken nog tal van andere activiteiten, zoals workshops, filmavonden en een Chinees Nieuwjaarsfestival. Alle informatie kan je terugvinden op de website van Permeke.

LEES OOK. Aanloop naar Chinees Nieuwjaar in Antwerpen ingezet: expo ‘Legends of Liondance’ opent deuren in Permeke

Ma Xiao Juan speelt al sinds haar vier jaar de guzheng. 

Ma Xiao Juan speelt al sinds haar vier jaar de guzheng. ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio