Links: Linda Dehennin vindt Hoplr zeer nuttig. Rechts: de app. ©  Ward Bosmans, RR

Nergens is Hoplr populairder dan in Weert, waar zowat heel dorp sociaal netwerk voor buren gebruikt: “Iedereen helpt elkaar”

Weert -

Dat sociale media een belangrijke rol spelen in de polarisering van de samenleving, zal niemand ontkennen. Maar mogen we dat zomaar veralgemenen? Nee, want het kan ook anders. Dat bewijst Hoplr, een sociaal medium dat de buurt waarin je woont activeert. In Weert, een pittoreske deelgemeente van Bornem, gebruikt ongeveer iedereen Hoplr.

Ward Bosmans

Het zijn opmerkelijke cijfers. Volgens Joris Gallens, customer succes manager bij Hoplr, is Weert de absolute topper. “Meer dan 100% van de gezinnen in Weert gebruikt Hoplr. Dat betekent dat in sommige gezinnen meer dan één persoon aangesloten is.”

Het is een schril contrast met de meeste andere gemeenten in Vlaanderen. Daar is Hoplr weliswaar ook ingeburgerd, maar het gemiddelde op basis van het aantal huishoudens dat er woont, is 20%.

Wat is Hoplr? 

De kans is reëel dat je Hoplr niet kent. Even uitleggen waarin dit Belgisch sociaal medium zich onderscheidt van de Facebooks, Twitters en Instagrams van deze wereld. Bij Hoplr komt het er niet op aan om zo veel mogelijk likes te verzamelen, maar om buurten te versterken. Hoplr wil de mensen binnen een bepaalde leefgemeenschap (bijvoorbeeld een wijk of een dorp) activeren doordat buren elkaar leren kennen, op de hoogte houden en kunnen aanspreken. Bij Hoplr is het dus niet de bedoeling dat je buiten je buurt gaat lezen of posten. Dat mag zelfs niet volgens de gebruikersovereenkomst. 

Waarvoor dient Hoplr dan? Lien zoekt hulp voor het ophalen van de kindjes aan de school gedurende twee dagen in de week. Bart zoekt een babysit voor volgende week dinsdag. Het jonge katertje van Joyce glipte buiten en is sindsdien niet meer teruggekeerd. Ze vraagt haar buren of ze even mee willen rondkijken. Yves verwittigt de buren dat zijn kerstverlichting gestolen is. Willem zoekt een oude fiets om op te knappen. Het is maar een kleine greep uit de berichten die de afgelopen maand verschenen op Hoplr in de buurt waar ik woon, Heffen. Ik zie dat er 226 leden zijn in mijn dorp, dat moet ongeveer 20% van het aantal gezinnen zijn, schat ik.

En in Weert zou dat dus 100% zijn? Dat lijkt mij straf genoeg om ter plaatse eens poolshoogte te gaan nemen. Weert is een landelijke en groene deelgemeente van Bornem. Het kleine dorpje vleit zich lieflijk tegen de Scheldedijken tussen de brug van Temse en het uitgestrekte domein van graaf Marnix de Sint-Aldegonde. Ik bel lukraak aan bij een aantal woningen in het centrum van Weert. En inderdaad… Joris Gallens van Hoplr heeft niet overdreven. Tot mijn grote verbazing is het pas bij de tiende woning dat ik iemand vind die Hoplr niet gebruikt.

Bert Van Lent van de Soigneur gebruikt Hoplr om op de hoogte te blijven. ©  Ward Bosmans

Ik spring als eerste binnen bij Bert Van Lent van barbier en coffeeshop Soigneur. Bert woont in buurgemeente Branst en heeft zijn kapperszaak in Weert. Zowel in Branst als in Weert gebruikt hij Hoplr. “Als ik de twee vergelijk, dan zie ik inderdaad dat men Hoplr in Weert veel intensiever gebruikt”, zegt Bert. “Hier verschijnt elke dag wel iets. Ik gebruik het zelf om op de hoogte te blijven van de wegenwerken hier in de buurt. Zo kan ik op mijn beurt mijn klanten op de hoogte brengen van eventuele omleidingen. Het helpt soms echt. Zo was er onlangs plots een straat afgesloten. We waren niet op de hoogte gebracht en ook de gemeente wist van niks. Dat werd op Hoplr gesignaleerd en het bleek dat de aannemer zich gewoon van gemeente vergist had.”

“Omdat zoveel mensen Hoplr gebruiken, werkt het ook echt”, zegt Inge Engels van het Oud Gemeentehuis. ©  Ward Bosmans

Ook in taverne Oud Gemeentehuis gebruikt men Hoplr. Zaakvoerster Inge Engels herinnert zich dat ze onlangs een berichtje plaatste omdat er schapen losliepen. “Ik wist niet van wie ze waren, maar via Hoplr was de eigenaar vlug gevonden. Binnen de kortste keren zaten de schapen weer achter de omheining. Het wordt in Weert heel veel gebruikt. Omdat zoveel mensen Hoplr gebruiken, werkt het ook echt. Commercieel gebruik ik het niet. Ik denk trouwens dat dat niet mag.”

Nele en hond Lou: “Het is echt handig. Iedereen helpt elkaar.” © Ward Bosmans

Iedereen helpt elkaar

Ook Nele heeft een zaak in Weert. Ze is op wandel met haar Engelse bulldog Lou. “Ja, ik gebruik het ook. Of ik er al mee geholpen ben? Ja hoor, bijvoorbeeld als de elektriciteit uitvalt, dan weet je meteen of het algemeen is of niet. Ook als er werken zijn, weten we het direct. Het is echt handig. Iedereen helpt elkaar.”

Linda Dehennin was vroeger op Hoplr aangesloten, maar nu niet meer. “Mijn man nog wel. Ik vind het heel nuttig. Onlangs was er iemand die veel overschot had van boomschors. Hij had op Hoplr gemeld waar je die gratis kon gaan afhalen. Dat is natuurlijk heel positief. Bovendien blijf je op de hoogte van wat er gaande is in Weert. Het brengt de mensen dichter bij elkaar.”

Bij wijn- en muziekbar Velkro vind ik eindelijk iemand die Hoplr niet gebruikt. ’t Is te zeggen… de uitbater van de zaak woont in een buurgemeente en is daar aangesloten op Hoplr, maar niet in Weert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen