In Bevel wordt er wekelijks een buurtrestaurant georganiseerd. Ook op het vlak van onder andere mobiliteit moet de kleine deelgemeente nu ‘zorgzamer’ worden. © RR

Leeftijdsvriendelijk Bevel krijgt centen van Vlaams minister van Welzijn

Bevel -

Het project Leeftijdsvriendelijk Bevel is geselecteerd voor een subsidie door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Met de extra middelen wordt er gewerkt aan een zorgzame buurt, met mobiliteit als eerste aandachtspunt.

Bert Provoost

Lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties dienden meer dan 150 voorstellen in om hun buurt zorgzamer te maken. Daarmee bedoelen ze dat mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning krijgen. 114 van hen krijgen nu middelen om vanaf 1 maart op te starten, waaronder ook het project Leeftijdsvriendelijk Bevel.

“Met de subsidie kunnen we twee jaar lang een medewerker betalen die het project gaat trekken. Uit een bevraging bij de Bevelaars bleek dat er al heel wat zaken gebeuren, maar dat er drie thema’s zijn waarop het nog beter kan: mobiliteit, respect en sociale inclusie en zorg en gezondheid. Dit is het startsein voor tien verschillende partners die actief zijn in Bevel om de handen in elkaar te slaan”, zegt Jo Sels, directeur van woonzorgcentra Heilig Hart in Nijlen en Sint-Jozef in Kessel.

Mobiliteit

Die woonzorgcentra gingen acht jaar geleden al van start met een buurtrestaurant, dat ook elke maandag de deuren opent in de parochiezaal van Bevel. “Dat is een voorbeeld van wat er al gebeurt. Het eerste wat we nu verder gaan uitwerken is mobiliteit. De toegankelijke mobiliteitsmiddelen zijn beperkt in Bevel en er is ook een vergrijzing zichtbaar. Daarom organiseren we half februari een eerste sessie rond mobiliteit, waar we experten en inwoners met mekaar in contact gaan brengen. We gaan na hoe mobiliteit duurzamer en zorgzamer kan gemaakt worden in een landelijke context als die van Bevel”, aldus Sels. (bepr)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio