©  Jan Van der Perre

Kritiek op rol van de stad in dossier Moretusburg: “Belang van bewoners moet vooropstaan, niet de expansie van een bedrijf”

Hoboken -

De getuigenissen van de overgebleven bewoners van de wijk Moretusburg in Hoboken in uw krant, enkele weken geleden, is ook de Antwerpse gemeenteraadsleden niet ontgaan. Ze vormden aanleiding voor een debat over de wijk. “Een wijk wordt verminkt en voor een derde verwoest, terwijl er geen zekerheid is dat de groene bufferzone voor een oplossing zorgt”, zei Mie Branders (PVDA)

Jan Stassijns

De bewoners van Moretusburg zien hun buurt stilaan veranderen in een spookwijk, zeg maar een tweede Doel, nu heel wat huizen er komen leeg te staan. 175 woningen in zone 1, die het dichtst tegen de fabriek van Umicore ligt, zijn door het metaalverwerkend bedrijf opgekocht. Die huizen worden afgebroken en in 2024 wordt op diezelfde plaatse een groene buffer aangelegd, die de achterliggende huizen moet vrijwaren van loodvervuiling.

LEES OOK. Moretusburg bloedt dood: “Ik zie ze allemaal gaan. Is het niet tussen zes planken, dan wel met een berg geld van Umicore”

Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen beschreef de reportage in Gazet van Antwerpen als een schrijnend relaas van de situatie in Moretusburg. Van Dienderen stelt de stad mee verantwoordelijk. “Dit stadsbestuur biedt hand-en-spandiensten aan een bedrijf dat er niet in slaagt de milieunormen te respecteren en faciliteert zo mee de uitkoop van de wijk ”, zegt het raadslid. “Dit is geen milieubeleid dat gericht is op het verhogen van de gezondheid van zijn inwoners. Het belang van de bewoners moet vooropstaan, niet de expansie van het bedrijf.”

Gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen (Groen) ©  Joris Herregods

Van Dienderen stelt zich ook vragen bij de hogergenoemde groene buffer en verwijst naar een studie van Arcadis, uitgevoerd in opdracht van Umicore. “Het enige dat we zeker weten is dat hoe verder je van de wijk bent, hoe minder lood er in de lucht zweeft. Maar toch stellen we vast dat ook kinderen in de zones verder weg van de fabriek te veel lood in het bloed hebben. Iedereen blijft dus nog met veel vragen zitten.”

Mie Branders (PVDA) sluit zich daarbij aan. “De hechte, sociale en volkse wijk wordt verminkt en voor een derde verwoest, zogezegd voor de gezondheid”, zegt Branders. “Maar in de studie staat dat de luchtkwaliteit met 0 tot 20% zal verbeteren met zo’n groene bufferzone. Wij vragen, net zoals we dat in de districtsraad van Antwerpen hebben gedaan, om alle kinderen in Hoboken te testen op lood. Dan pas weten we hoever de problematiek reikt.”

Gemeenteraadslid Mie Branders (PVDA) © Joris Herregods 

Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheidszorg ging niet in op die vraag. “Maar ik word ook niet vrolijk van de verhalen uit de wijk”, zegt ze. “Als ik de verhalen lees, dan bloedt mijn hart. Maar er wordt niet harteloos met de mensen omgegaan. Laat ons niet vergeten waarom we dit doen. Dit gaat om de gezondheid van kinderen. Dat u het nut van die bufferzone in twijfel trekt, terwijl u goed weet dat daar de hoogste loodwaarden zijn gemeten bij de kinderen, begrijp ik niet.”

Schepen van Gezondheidszorg, Els van Doesburg (N-VA) © Joris Herregods 

MEER OVER Gemeenteraad

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio