Filip Dewinter (Vlaams Belang) over fusie met Borsbeek: “Ook Leopold II zei dat de kolonisatie goed zou zijn voor de Congolezen”

Antwerpen -

De beslissing of Borsbeek het tiende district van Antwerpen wordt, valt pas eind 2023. Maar in de Antwerpse gemeenteraad werd er maandagavond al lustig gedebatteerd over deze kleinste gemeente van de provincie. Het was vooral Filip Dewinter (Vlaams Belang) die stevig in de aanval ging tegen de mogelijk toetreding van Borsbeek.

Jan Stassijns

LEES OOK. Vlaams Belang over fusie Borsbeek met Antwerpen: “Niet zonder referendum”

Dewinter maakte de vergelijking van wat hij de annexatie van Borsbeek noemt, met de kolonisatie van Congo door Leopold II. “Ook toen zei Leopold II dat het goed zou zijn voor de Congolezen”, aldus Dewinter. “En het zilverpapier wordt uitgedeeld om de nieuwe kolonie te overtuigen van de annexatie. Er wordt een kleine bruidsschat betaald: de uitbreiding van het Velo-fietssysteem, infrastructuurwerken, een wekelijkse huisvuilophaling,... Maar de belastingen voor de Borsbekenaar gaan wel omhoog.”

Volgens Dewinter is het vooral de stad Antwerpen die voordeel doet bij een fusie, vooral financieel. “Van de Vlaamse overheid krijgt de stad 50 miljoen euro voor de fusie”, zegt Dewinter. “Borsbeek heeft 3,9 miljoen euro schulden. Antwerpen meer dan 500 miljoen. Het is dus een heel lucratieve oefening voor de stad. En die anschluss gebeurt volledig boven de hoofden van de Borsbekenaren. De burgemeester van Borsbeek spreekt over een dorp in de stad. Wat dat betreft hebben de inwoners van Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo wel wat ervaring opgebouwd in wat er de Borsbekenaren zoal te wachten staat. De sluiting van de politiekantoren, het betalend parkeren, een gemeenteraad die niets meer te zeggen heeft, meer belastingen en veel minder inspraak. De grootstedelijkheid wordt geëxporteerd, samen met de stedelijke problemen.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit op dit moment in Zuid-Amerika voor een werkbezoek rond de strijd tegen cocaïnesmokkel. Het was daarom schepen Koen Kennis (N-VA) die Dewinter van antwoord diende. “U, meneer Dewinter, bent de eerste om te zeggen hoe slecht de stad wel is. Ik zou van een gemeenteraadslid toch verwachten dat hij trots is op zijn stad en dat hij dat ook zou uitstralen. U heeft die fierheid blijkbaar niet.”

Schepen Koen Kennis (N-VA) ©  Joris Herregods

“Laat het duidelijk zijn dat de burgemeester van Borsbeek zeker van plan is om met zijn inwoners in gesprek te gaan”, ging Kennis verder. “Het grote voordeel voor Borsbeek is net dat zijn eigenheid bewaard blijft. Kijk naar onze districten nu, zoals bijvoorbeeld Deurne, dat met de slogan ‘Dees is wel Deurne’ die eigenheid extra in de verf zet. We weten dat de Borsbekenaren met vragen, opmerkingen en bedenkingen zitten. Daar zullen we de komende maanden antwoorden op geven. De realiteit is nu eenmaal dat er zaken zijn die kleine gemeenten niet aankunnen en die kunnen wij nu overnemen.”

Daarmee verwijst Kennis naar onder meer de heraanleg van diverse straten. “Dat zijn zaken die Borsbeek alleen niet zou kunnen realiseren”, zegt Kennis. “Daarnaast worden bevoegdheden die dicht bij de inwoners staan behouden: burgerlijke stand, lokaal openbaar domein, het cultuur- jeugd- en seniorenbeleid,... De keuze voor de stad is een positieve keuze, maar we zijn er ons heel goed van bewust dat die keuze nog verder uitgelegd moet worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad