De leerkrachten: “Het was een hele eer dat de Koning en de premier tijd maakten voor een babbeltje.” 

De leerkrachten: “Het was een hele eer dat de Koning en de premier tijd maakten voor een babbeltje.” ©  BELGA

Leerlingen ColomaPlus op bezoek bij de Koning en de premier

Mechelen -

18 leerlingen van ColomaPlus trokken maandag naar het Koninklijk Paleis in Brussel om er de toespraak van de koning tot de Overheden bij te wonen. ColomaPlus werd als enige Vlaamse school uitgenodigd. De leerlingen kregen ook de gelegenheid om enkele vragen te stellen aan de koning en de premier.

Ward Bosmans

Er werden door het paleis in totaal 40 scholieren uit het laatste jaar secundair uitgenodigd van drie scholen uit Mechelen, Braine-l’ Alleud en Eupen. Ze mochten in de Troonzaal van het paleis de toespraak van de Koning en de Eerste Minister bijwonen. Omwille van de coronamaatregelen volgden de voornaamste Overheden van het land de toespraak via een onlineplatform.

De leerlingen mochten in de Troonzaal van het paleis de toespraak van de Koning en de Eerste Minister bijwonen. 

De leerlingen mochten in de Troonzaal van het paleis de toespraak van de Koning en de Eerste Minister bijwonen. ©  BELGA

Vrije dagDe 18 leerlingen van ColomaPlus mochten de Vlaamse scholieren vertegenwoordigen. Er werd door de leerkrachten een diverse groep samengesteld met leerlingen uit diverse richtingen. Toevallig hadden ze op maandag 31 januari een vrije dag, maar uiteraard was iedereen maar wat graag bereid om die op te offeren voor deze unieke uitstap.

Voor Mariken Du Bin (16), die architecturale en binnenhuiskunst volgt, was het een unieke ervaring. “Ik ben blij dat mee mocht gaan. Dit zal ik niet snel vergeten. We hebben een vijftal minuutjes met de Koning en de premier kunnen spreken. Dat was wel tof.” Kathinka Maréchal (17) was een van de leerlingen die een vraag mocht stellen. “Ik heb zowel aan de Koning als aan de Eerste Minister de vraag gesteld waar en wat ze hebben gestudeerd. Dat vond ik interessant om weten. Ik vond het leuk dat ze tijd voor ons maakten. Het was een unieke ervaring om ze in het echt te zien. Of we ons aan het protocol moesten houden? Nee, er was alleen een dresscode. Geen jeansbroeken, geen gaten in de broek en geen sneakers.”

De leerlingen komen terug toe in het station van Mechelen. 

De leerlingen komen terug toe in het station van Mechelen. ©  Ward Bosmans

Nooit verwachtJos Dingituka (17) vond het leuk om mee te maken. “Ik had nooit verwacht dat ik op een dag in het Paleis zou rondwandelen. Ik moet mijn leerkracht bedanken dat ze mij uitkoos om mee te gaan. We hebben goed kunnen babbelen met de Koning en de premier. Het paleis was groter dan ik dacht en er waren heel veel journalisten en cameraploegen.”

Marie Vanderspikken (17) vond het fijn om er bij te zijn. “We zijn in de kamer geweest waar het kunstwerk met de kevers van Jan Fabre aan het plafond hangt. Dat was heel mooi. Zelf heb ik niks kunnen vragen, al had ik wel graag willen weten hoe het komt dat de premier die functie bekleedt.”

De leerlingen en hun leerkrachten voor het Paleis. 

De leerlingen en hun leerkrachten voor het Paleis. ©  rr

AmbassadeursLeerkrachten Teresa Cusumano en Kristine Hermans mochten de leerlingen begeleiden op hun tocht naar Brussel. “Op een dag kregen we telefoon van het Paleis. We dachten eerst nog dat het een grap was. Maar blijkbaar was onze school uitgekozen. We mochten een groep van 18 leerlingen samenstellen. We hebben eerst gevraagd wie wou meegaan want het was een vrije dag. We hebben een diverse groep samengesteld met leerlingen uit alle richtingen. Het was een unieke ervaring om dat mee te maken. Het was een hele eer dat de Koning en de premier tijd maakten voor een babbeltje. We waren natuurlijk een beetje zenuwachtig. Onze leerlingen hebben zich als voorbeeldige ambassadeurs van onze school gedragen en enkele interessante vragen gesteld. De Koning heeft ons bovendien een boodschap van hoop gegeven. Dat was heel fijn, want door corona hebben de leerlingen het niet gemakkelijk.”

 

 ©  BELGA

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio