©  BELGA

Geen Belgische triomf op Australian Open: Sofia Costoulas grijpt naast eindzege bij de junioren

Sofia Costoulas (ITF-10) heeft zaterdag in Melbourne naast de eindzege gegrepen op het Australian Open voor junioren. In de finale moest de 16-jarige Belgische haar meerdere erkennen in de Kroatische nummer een van de wereld Petra Marcinko. Het werd 7-5 en 6-1 in 1 uur en 16 minuten.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

An-Sophie Mestach blijft zo de enige Belgische junior op de erelijst van het Australian Open. Zij won het eerste Grand Slam van het seizoen in 2011. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Negen keer, zeven keer bij de meisjes, kon een Belgische junior een Grand Slam winnen. Naast Mestach zorgden Geneviève Domken (Wimbledon 1947), Christiane Mercelis (Wimbledon 1949), Nancy Feber (Wimbledon 1993), Justine Henin (Roland-Garros 1997), Kirsten Flipkens (Wimbledon en US Open 2003), Jacky Brichant (Roland-Garros 1947) en Kimmer Coppejans (Roland-Garros 2012) daar voor.

Net als Costoulas verloren Michelle Rucquoy (Roland-Garros 1959 en 1960), Laurence Courtois (Wimbledon 1992 en Roland-Garros 1993) en Kim Clijsters (Wimbledon 1998) als junior een grandslamfinale. Bij de jongens deden Jacky Brichant (Roland-Garros 1948), Gino Mezzi (Roland-Garros 1951) en Francis Andries (Roland-Garros 1953) dat.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

“Ben toch heel tevreden”

“Ik ben een beetje ontgoocheld maar Petra heeft heel goed gespeeld”, zei Costoulas na de nederlaag. “De eerste set was de sleutel. Het was belangrijk die te winnen. Ik voelde mij goed in het begin, was niet te nerveus. Het was spannend en details maakten het verschil, enkele slagen die net buiten de lijnen vielen. Daarna nam zij een hoge vlucht en werd het moeilijker voor mij want zij had veel vertrouwen. Ik moet de beelden herbekijken om te begrijpen wat er gebeurd is.”

“Ik heb twaalf matchen gespeeld en er elf van gewonnen”, benadrukte Costoulas, die traint op de academie van Kim Clijsters. “Ik heb hier een mooie tour gespeeld. Vandaag liep het in de finale niet zoals gehoopt maar toch ben ik heel tevreden. Bovendien had ik geen last van mijn elleboog, wat heel positief is. Mijn mama zei het nog na de finale: ‘weet je nog dat je een maand geleden bij de dokters zat met twijfels en nu speel je een grandslamfinale, wat heel goed is’.”

Vastgoed

Jobs in de regio