De vroegere paardenwinkel Hippos op de Lierselei in Oostmalle staat ook al een tijdje leeg, maar is verkocht.  

De vroegere paardenwinkel Hippos op de Lierselei in Oostmalle staat ook al een tijdje leeg, maar is verkocht.  ©  kma

13,4 hectare bedrijfsruimte in Malle staat leeg: spookboerderijen zorgen voor duizelingwekkend cijfer

Malle -

Kirsten Dewaelheyns, raadslid van Progressief Malle, kaartte op de jongste gemeenteraad de leegstand van grote bedrijfsruimtes in Malle aan. Liefst 13,24 hectare (cijfers 2020) van de beschikbare bedrijfsruimtes zou leeg staan. Volgens burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) doen leegstaande landbouwbedrijven die teller oplopen.

Kristin Matthyssen

Dewaelheyns haalde haar cijfers uit weekblad Knack. In Malle stond in 2020 6,45% van de beschikbare bedrijfsruimtes leeg. Het gaat om ruimtes van minimaal vijfhonderd vierkante meter. Volgens Dewaelheyns gaat het zelfs nog om een onderschatting, omdat de registratie niet zo nauwkeurig is en de controles slechts steekproefsgewijs gebeuren.

Ze vraagt zich af of behoefteramingen die bijvoorbeeld in het RUP Hooyberg als drukkingsmiddel werden gebruikt dan wel kloppen. En ze vraagt zich af of de cijfers nog verder gaan oplopen nu er nog meer dan twaalf hectare nieuwe industriegrond in Oostmalle wordt aangesneden.

Volgens burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) moet er een onderscheid worden gemaakt tussen leegstaande bedrijfsgebouwen in de industriezone en de leegstaande bedrijfsruimtes waarvan grotendeels sprake is in deze 13, 24 hectare. “Op het vlak van kmo-units blijft de vraag groot in Malle. In de industriezone staan bedrijfsgebouwen nooit lang leeg. Wat de grote bedrijven boven de vijfhonderd vierkante meter betreft waarover die cijfers vooral spreken, gaat het om negentien panden. Zes hiervan zijn grote leegstaande landbouwbedrijven, met telkens al een aanzienlijke oppervlakte. Daarnaast gaat het nog om panden zoals restaurant Bel Puur, het Torenhof, Den Oogappel en enkele leegstaande zalen. Wij willen er als gemeente verder op inzetten om het juiste bedrijf op de juiste plaats te krijgen. Nog een grotere uitdaging is het om de leegstaande bedrijven van minder dan vijfhonderd vierkante meter weer ingevuld te krijgen. Daar willen wij verder een visie op ontwikkelen. Maar deze cijfers tonen niet aan dat er geen extra bedrijfsruimte nodig is. In de harde industrie is er weinig leegstand.”

Raadslid Kris Mintjens (OostWest) kan het cijfer nauwelijks geloven. “Dertien hectaren: dat is bijna evenveel als de bedrijfsgebouwen van Meubelen Mintjens samen, en dat is gi-gan-tisch! Dit lijkt me verschrikkelijk overroepen. Het klopt wel dat sommige panden lang leegstaan, omdat vergunningsdossiers aanslepen. Maar dat is iets anders. Ik krijg veel vraag van klanten die een bedrijfspand in Malle zoeken, en ik kan hen niet helpen, dus dit lijkt me zéér sterk.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio