De Ternesselei: voor een betere toekomst moeten hier en in de Dasstraat 63 bomen worden gekapt. 

De Ternesselei: voor een betere toekomst moeten hier en in de Dasstraat 63 bomen worden gekapt. © JAA

Vernieuwing Dasstraat en Ternesselei eist tol: 63 lindebomen voor de bijl

Wommelgem -

De heraanleg van de Dasstraat en Ternesselei, hét dorpsvernieuwingsproject van deze bestuursperiode, kost 63 bomen. Zij vormen de tol van de vooruitgang en worden vanaf 1 februari gekapt. De werken duren een week.

De Dasstraat, nu nog een versleten kasseiweg, en de Ternesselei in het verlengde daarvan ondergaan later dit jaar een gedaanteverwisseling. De oudste riolen van Wommelgem zijn dringend aan vervanging toe, maar met de 3,6 miljoen euro die de gemeente uittrekt gaat er ook bovengronds van alles veranderen. Ten goede, zo beloven schepen Alex Helsen (N-VA) en de ontwerpers.

Maar de ingreep heeft wel tot gevolg dat liefst 63 van de vertrouwde bomen - vooral linden - gekapt worden. “De indeling van de straat zal grondig veranderen. Op vraag van de buurt hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk van de bomen in de Ternesselei te behouden binnen de nieuwe straatindeling. Voor twintig bomen is dat gelukt. De overige 63 bomen zullen tijdens deze voorbereidingswerken worden gekapt”, kondigt Alex Helsen aan.

Die er meteen aan toevoegt dat later, bij de bij heraanleg van de straten, er heel wat nieuwe bomen in de plaats komen. Daarbij is bewust geopteerd voor verschillende soorten om de biodiversiteit in de straat te vergroten.

Bij de herinrichting zijn heel wat nieuwe en diverse bomen voorzien.

Bij de herinrichting zijn heel wat nieuwe en diverse bomen voorzien. © Gemeente Wommelgem

Maar eerst wordt er dus gerooid. Tijdens de voorbereidende werken zullen bomen, plantsoenen en hagen, die niet passen in de nieuwe indeling van de straat, verwijderd worden. Andere elementen van het straatmeubilair, zoals banken, rommeltrommels en de brievenbus van de post, blijven nog staan tot aan de start van de wegen- en rioleringswerken. De eerste werkzaamheden zullen ten laatste op maandag 7 februari afgerond zijn. Tijdens de werken blijft de doorgang voor alle verkeer mogelijk.

De nutsmaatschappijen leggen momenteel de laatste hand aan de planning van de voorbereidende nutswerken. Die is nog altijd niet bekend. Eind februari hoopt de gemeente de nieuwe timing van de werken te kunnen meedelen. Dat de grootscheepse heraanleg in verschillende fasen zal gebeuren, staat vast. Het is lang niet zeker of de leidingleggers in april en de stratenmakers in augustus – zoals aanvankelijk vooropgesteld was – zullen starten.

(jaa)

De Dasstraat vandaag: versleten werk, zowel boven- als ondergronds.

De Dasstraat vandaag: versleten werk, zowel boven- als ondergronds. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio