Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGA

Na maanden onderhandelingen en stakingen: grootste politievakbonden geven groen licht voor akkoord loonsverhoging en betere voorwaarden

De twee grootste politievakbonden, NSPV en VSOA, hebben na lange onderhandelingen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) voorwaardelijk ingestemd met een nieuw sociaal akkoord voor de ruim 48.000 politiemensen. ACV en ACOD stemden wel tegen, die laatste vakbond dreigt zelfs met een nieuwe staking.

jvhBron: BELGA

Het kabinet van minister Verlinden heeft het over een “tussenakkoord” over een substantiële verbetering van het statuut van het politiepersoneel. “Voor het eerst sinds de oprichting van de Geïntegreerde Politie in 2001 wordt een structurele loonsverhoging doorgevoerd, gemiddeld met 5 procent, en worden de loopbaanmogelijkheden en arbeidsomstandigheden verbeterd”, luidt het.

Bij NSPV valt te horen dat het akkoord “een begin” is. “Er zijn verschillende delen. Je moet de toekomst voorbereiden. Het is niet dat de boeken nu dicht kunnen.”

Staking?

Vakbonden ACOD en ACV stemden tegen, maar dat staat een uitvoering van het akkoord niet in de weg. ACV Politie vond dat vooral voor het administratieve politiepersoneel de loonsverhoging niet ver genoeg gaat, zegt vakbondssecretaris Joery Dehaes. Daarnaast bleven beloften van de minister over de toekomst volgens hem te vaag. “Bij onze leden leeft argwaan die voortkomt uit het verleden. Ze willen liever iets concreet en afgeklopt zien.”

ACOD kondigt meteen een nationale stakingsaanzegging in, met start op 15 februari.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio