©  BELGA

Straks eerste keer mixed relay op het WK veldrijden: hoe werkt het?

Een nieuwigheid op dit WK. Voor de allereerste keer vindt er een mixed relay plaats. De gemengde aflossing. Wat moet u weten als u straks voor uw TV zit?

Wat is het? Een competitie tussen landen. Elk land selecteert vier renners die om beurt één ronde rijden. Het land waarvan de vierde en laatste renner het eerst aan de finish is, wint. Aanvankelijk was het de bedoeling om met landen van zes renners te rijden. Maar dat is in laatste instantie teruggebracht naar vier, om alsnog aan voldoende landen te geraken. Volgend jaar wordt in principe teruggekeerd naar het concept met zes renners, naar het voorbeeld van de aflossing in de mountainbike.

Mogen dat om het even welke renners zijn? Nee. Het gaat heel precies om een prof en een jeugdrenner, telkens van de mannen en de vrouwen. Alle renners moeten ook individueel aan het WK deelnemen. De volgorde waarin ze hun rondje afwerken, mag elk land zelf bepalen.

Hoe lossen ze af? Er is een aflossingszone, waar de renners mekaar moeten aantikken.

Wie rijdt er voor België? Prof Daan Soete heeft de eer om namens België te beginnen aan de Mixed Relay. Na hem is het de beurt aan belofte Kiona Crabbé, gevolgd door Alicia Franck en tot slot Niels Vandeputte.

Is dit al een officiële WK-discipline? Nee. Het gaat heel uitdrukkelijk om een test-event. De UCI-regels zeggen dat er geen officiële wereldtitel wordt uitgedeeld.

Welke landen nemen deel? Er komen vijf landen en zeven ploegen aan de start. De VS en Canada kregen in extremis de toelating om twee ploegen te laten starten, alweer om aan voldoende deelnemers te geraken. Verder nemen naast België ook Tsjechië en Italië deel.

Waar komt dit idee vandaan? In het kader van gendergelijkheid, vooral belangrijk in olympisch kringen, starten steeds meer sporten met een gemengde discipline. Eerder voerde ook het WK op de weg al een mixed relay in. In Fayetteville was het vooral de Amerikaanse organisator die hierop aandrong.

Kan u het volgen? De mixed relay start om 12u30 lokale tijd. In België is het dan 19u30. Rechtstreeks te bekijken op Sporza. Ter plaatse worden circa 6.000 toeschouwers verwacht.

wvo)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio