Burgemeester Bart Seldeslachts. 

Burgemeester Bart Seldeslachts. © Patrick De Roo

Burgemeester Kontich Bart Seldeslachts: “We staan open voor gesprek maar voelen nog geen dringende noodzaak voor fusie”

Kontich -

Ook in Kontich kwam een mogelijke fusie met de buren van Lint de voorbije week weer boven water. Aanleiding was een vermelding in de vacature voor algemeen directeur in Lint dat hij/zij ook een leidende rol moet spelen bij een toekomstige fusie.

“Er zijn nog geen officiële gesprekken geweest of vragen in die zin gekomen en op dit moment voelen we ook geen dringende noodzaak”, stelt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). “Je voelt wel dat het hier in de regio in de bestuurskringen leeft en we staan open voor alle gesprekken, maar meer is er nog niet.”

“Ik denk ook dat het om nu nog een fusie te willen doorvoeren - volgens het decreet moeten gemeenten voor eind volgend jaar beslissen - dat het nu al rijkelijk laat is. Want het brengt een gigantische werklast en voorbereiding met zich.”

“Het is allemaal ook niet zo evident. De belastingen moeten dan bijvoorbeeld op hetzelfde peil worden gebracht. We hebben in Kontich een laag belastingpeil. Fusioneren om de belastingen te verhogen, lijkt me geen goed idee. En wat is het draagvlak bij de burgers? We weten dat de destijds verplichte fusie van Waarloos met Kontich bij een aantal mensen nog altijd niet verteerd is. Dat zijn toch allemaal zaken die in acht moeten worden genomen. Het geeft een dubbel gevoel.”

“Ik verwacht wel dat er in de toekomst gesprekken zullen plaatsvinden en dan zullen we wel zien. Als het ooit tot een fusie zou komen, lijkt Lint inderdaad wel de meest logische keuze. Pas honderd jaar geleden scheidden zij zich af van Kontich. Historisch gezien zou het dus niet verkeerd zijn dat beide weer samenkomen.” 

(bar)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio