©  rr

Raadkamer in Amsterdam verlengt overleveringsdetentie van Dave De Kock

Dave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, blijft in voorhechtenis in afwachting van zijn overlevering. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft vrijdag de overleveringsdetentie verlengd.

jvhBron: BELGA

De 34-jarige De Kock zit in Nederland in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. De onderzoeksrechter in Dendermonde vraagt zijn overlevering voor moord op en ontvoering van Dean Verberckmoes. Het lichaam van Dean werd in Nederland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans in Zeeland, en De Kock werd opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Dean werd in België ontvoerd maar er is nog geen zekerheid over waar hij om het leven kwam.

LEES OOK. “Je moet niet gestoord zijn om een kind te doden”: experts over wat er omgaat in het brein van iemand als Dave De Kock

De Kock verscheen vorige week donderdag voor de officier van justitie in Amsterdam, die hem in overleveringsdetentie plaatste. Daarmee startte de overleveringsprocedure. In Nederland moeten alle overleveringsverzoeken van een land uit de Europese Unie door het Amsterdamse parket en de Amsterdamse rechtbank worden behandeld. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank moest vrijdag de beslissing van de officier van justitie toetsen, en de raadkamer oordeelt dat De Cock in overleveringsdetentie blijft.

Verzet

Dave De Kock verzet zich tegen de overlevering, waardoor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam moet beslissen over de overlevering. Zijn Nederlandse advocaat Michael Yap geeft geen commentaar, maar hij verklaarde eerder dat zijn cliënt zich verzet omdat er eerst duidelijkheid moet komen over het Nederlandse luik van het onderzoek. De zitting van de Internationale Rechtshulpkamer vindt plaats op 8 februari en de uitspraak wordt twee weken later verwacht. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.

LEES OOK. Wie is de jonge advocaat die de vriendin van Dave De Kock verdedigt en het straks moet opnemen tegen Jef Vermassen?

Als de overlevering wordt toegestaan, moet die binnen tien werkdagen uitgevoerd worden. Het Belgische gerecht hoopt op een snelle overlevering, zodat De Kock en zijn vriendin R.W. met elkaar geconfronteerd kunnen worden. De Kock en de Nederlandse R.W. legden tegenstrijdige verklaringen en hun respectievelijke rol in het overlijden van de jongen is nog niet uitgeklaard.

Vriendin

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft de vriendin aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. Ze werd in de nacht van maandag 17 januari op dinsdag 18 januari opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde. De raadkamer in Dendermonde bevestigde haar aanhouding en ze tekende geen beroep aan. Haar advocaat en het Oost-Vlaamse parket geven geen commentaar omwille van een persstop.

MEER OVER Dood kleuter Dean

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio