© BELGA

Bart De Wever: “Borsbeek zal net als de andere districten zijn eigenheid behouden”

Borsbeek -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt een uitbreiding van zijn stad met de kleine randgemeente Borsbeek te verwelkomen. “De stad is volgens mij de toekomst van de hele samenleving”, stelt hij. “Maar Borsbeek zal zijn eigenheid behouden, net zoals dat bij de andere Antwerpse districten het geval is.”

LEES OOK. Borsbeek wordt tiende district van Antwerpen tegen 2025: “Deze fusie is een win-win”

Het kleine Borsbeek kiest voor financiële zekerheid door aan te sluiten bij het grote Antwerpen, terwijl het Antwerpse stadsbestuur vooral het idee van uitbreiding koestert. “Financieel zal het voor ons niet zo’n groot verschil maken met Borsbeek erbij”, erkent De Wever. “Maar dit toont de aantrekkingskracht van de stad. Het is de eerste uitbreiding sinds de grote fusie van 40 jaar geleden en ze komt er nadat we de voorbije 10 jaar financieel orde op zaken hebben gesteld in Antwerpen. We zijn een van de gezondste centrumsteden van het land geworden.”

Met de uitbreiding zou Antwerpen ook de op één na grootste gemeente van het land worden, na Doornik. “We steken het grote Couvin voorbij”, lacht De Wever, die hoopt dat het niet bij Borsbeek zal blijven. “De deur staat open voor andere gemeenten, al ga ik geen namen noemen want dan ontstaat er daar paniek. Ik besef dat de angst voor de grote boze stad aanwezig is bij de bevolking, ook hier in Borsbeek. We gaan er de komende jaren alles aan doen om te tonen dat de keuze voor Antwerpen de juiste is.”

De Wever verzekert dat de Borsbeekenaar er financieel niet op achteruit zal gaan, ook al is de gemeentebelasting in Antwerpen bijvoorbeeld hoger. “De fiscale details moeten we nog uitwerken”, geeft hij aan. “Maar alles bij elkaar moet de Borsbeekenaar erop vooruitgaan. We lijsten alle plussen en minnen op en engageren ons om aan het einde alleen een plus te hebben.”

Belga

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio