Elixir d’Anvers bestaat bijna 160 jaar. Reden voor Tanguy Ottomer om een boek te maken over stokerij FX de Beukelaer. 

Elixir d’Anvers bestaat bijna 160 jaar. Reden voor Tanguy Ottomer om een boek te maken over stokerij FX de Beukelaer. ©  rr

Tanguy Ottomer schrijft boek over bijna 160-jarige stokerij: op zoek naar verhalen en beelden over Elixir d’Anvers

Antwerpen -

Wie behalve een fles Elixir d’Anvers een aantal goede verhalen, anekdotes of bijzonderheden over het Antwerpse likeurtje in huis heeft, mag die delen met beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer. Die werkt aan een boek over stoker FX de Beukelaer.

Patrick Van de Perre

FX de Beukelaer, vooral bekend van goudgele likeurtje Elixir d’Anvers, bestaat 160 jaar in 2023. En daarom komt er, voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf, een boek uit. Daarvoor is Tanguy Ottomer op zoek naar persoonlijke herinneringen, anekdotes en beeldmateriaal.

De auteur en stadsgids, die al meerdere Antwerpse boeken op zijn naam heeft staan, is zelf een groot liefhebber van het drankje. “Ik drink iedere dag een glaasje en als ik een café binnenkom waar ze me kennen, gebeurt het weleens dat ze spontaan een elixir voor mijn neus zetten”.

Maar een boek schrijft zichzelf niet en daarom brengt Tanguy Ottomer een aantal van zijn dagen door in het gebouw van de stokerij. “Dat wil zeggen op zolder en in de kelder, tussen de tientallen dozen materiaal. Er liggen tientallen foto’s, documenten oude reclameaffiches en andere herinneringen aan het verleden van de stokerij.”

Geen affiche, wel een gezinsfoto

Aan goed materiaal voor het boek, dat ergens dit najaar moet verschijnen, ontbreekt het Tanguy Ottomer niet. “Maar ik wil meer dan dat. Daarom hoop ik dat mensen meer persoonlijke verhalen over elixir en de stokerij met me kunnen delen. En een affiche heb ik niet nodig, maar een gezinsfoto waarop mensen een likeurtje drinken wel.”

De bedoeling is dat een aantal van dergelijke verhalen en beelden in het boek verschijnen. “Op die manier kan ik laten zien welke rol elixir in het leven van de Antwerpenaren speelt en gespeeld heeft. Het is immers een drankje dat bijna iedereen in deze stad al een keertje gedronken heeft of minstens kent.”

Het boek zal tweetalig, Nederlands en Engels, verschijnen en moet zowel een kijk - als een leesboek worden. “Het zal te vergelijken met mijn boek over de Handelsbeurs dat ik een tijdje geleden geschreven heeft”, aldus nog de auteur.

Informatie en beelden kunnen naar: elixir@beroepsbelg.be gestuurd worden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio