In de vroege uurtjes is John Collaer postbode, in de late(re) bakt hij frietjes. 

In de vroege uurtjes is John Collaer postbode, in de late(re) bakt hij frietjes. © Sven Van Haezendonck 

Postbode John opent Friethuis 1958 aan station Nekkerspoel

Mechelen -

In de Nekkerspoelstraat in Mechelen vlak bij het station heeft Friethuis 1958 de deuren geopend. Uitbater is John Collaer (43). De veertiger, die ook postbode is, heeft al tien jaar ervaring als friturist. “De aardappelen voor mijn friet snijd ik zelf”, zegt John. Vrienden van hem serveren er vanaf maandag eveneens broodjes.

Sven Van Haezendonck

Stoofvlees, vol-au-vent en zelfs de loempia’s die je in zijn frituur kan bestellen, maakt John Collaer allemaal zelf. “Ik ben oorspronkelijk afkomstig van Leuven. Daar heb ik acht jaar in Frituur Sint-Maartensdal tussen de studenten gewerkt”, vertelt hij.

Later verkaste John naar het Antwerpse en had hij een tijdje een frituur in Deurne. In de Mechelse wijk Nekkerspoel heeft hij zopas zijn nieuwe zaak geopend. “De ligging is hier ideaal, vlak bij het station. Er is veel passage”, zegt hij. In een latere fase breidt de frituur nog uit, zodat je ter plaatse kunt eten.

“In mijn vrije tijd bak ik frieten”

In Friethuis 1958 biedt John de traditionele snacks aan, maar in de toekomst wil hij ook inzetten op alternatieven. “Ik wil voor elk wat wils bieden en mijn aanbod uitbreiden”, zegt John. Zo wil hij glutenvrije snacks in zijn koeltoog hebben liggen. “Omdat die apart worden gebakken en verpakt, geef ik mezelf nog wat tijd om me daarop te organiseren. Mijn zaak is nog maar pas sinds woensdag open”, legt John uit.

Zijn nieuwe zaak combineert de veertiger met een job als postbode in Merksem (Antwerpen). “Dat doe ik bijna fulltime. Voor mijn werk als postbode sta ik op om 4.20u. In mijn vrije tijd bak ik frieten”, zegt John. Als postbode moet hij vroeg uit de veren, waarna hij in zijn frituur tot in de late uurtjes doorwerkt. “Zo blijven we bezig hé.”

Dirk Roelants en zijn vriendin Annie Segers verkopen in Friethuis 1958 van John vanaf maandag ook broodjes. 

Dirk Roelants en zijn vriendin Annie Segers verkopen in Friethuis 1958 van John vanaf maandag ook broodjes. © Sven Van Haezendonck 

Friethuis 1958 in de Nekkerspoelstraat 7 is woensdag en zaterdag open vanaf 12 tot 22u, tijdens de andere weekdagen vanaf 17 tot 22u. Op zondag is de zaak gesloten. Voor de naam van zijn frituur liet John zich inspireren door Expo 58. “In de Belgische geschiedenis was dat ook voor onze friet een belangrijk gebeuren. Op termijn wil ik het eetgedeelte in dat thema aankleden.”

Nog een tweede concept

Het pand waarin zijn zaak gevestigd is, herbergt vanaf maandag nog een ander concept. “John en ik zijn jeugdvrienden. We zijn allebei opgegroeid in Leuven en we zaten samen in de jeugdbeweging”, vertelt Dirk Roelants (48). Samen met zijn Gentse vriendin Annie Segers (44) werkt hij vanaf maandag mee in broodjeszaak D&A, onderdeel van Friethuis 1958.

“Vooral tijdens de uren dat de frituur gesloten is, verkopen wij hier belegde broodjes, koffiekoeken en donuts en warme en koude dranken”, zegt Annie. Tijdens de winter komt daar dagverse soep bij, in de zomer slaatjes. Broodjeszaak D&A is van maandag tot en met vrijdag open, telkens van 7 tot 14u.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio