Het oude klooster verdwijnt. 

Het oude klooster verdwijnt. ©  kma

Volledige sloop Hooidonk aangevraagd, ook van kolossaal oud klooster

Zandhoven -

Het hing al in de lucht, maar nu is het ook effectief een feit. De Kristelijke Mutualistische Interfederatie uit Schaarbeek heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om alle constructies van Hooidonk aan de Langestraat in Zandhoven te slopen. Normaal moet er rond 2026 een volledige nieuwe Revapolis ter vervanging van de gebouwen van het huidig zorgverblijf Hooidonk en het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren in Pulderbos staan.

De inplanting van de nieuwe gebouwen zal wat meer achterwaarts op het terrein zijn. Vooreerst wordt de Hoge Schuur afgebroken om daar al met de nieuwbouw te starten. Later komt het oude klooster van de Paters Picpussen aan de beurt.

Zo zou de nieuwe Revapolis er gaan uitzien. 

Zo zou de nieuwe Revapolis er gaan uitzien. ©  rr

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 26 februari. Wie dat wil, kan de plannen inkijken in het gemeentehuis of op het omgevingsloket en nog opmerkingen of bezwaren doorgeven.

Voor het nieuw complex worden 134 parkeerplaatsen voorzien. Er zullen 125 bomen gerooid worden, waaronder zestien Amerikaanse eiken. Maar ter compensatie zullen 134 nieuwe boompjes worden aangeplant.

Hooidonk. 

Hooidonk. ©  kma

De aanvraag hangt nu uit. 

De aanvraag hangt nu uit. ©  kma

Normaal was er in november een infomarkt voor de buurt en belangstellenden, maar door corona kon die niet doorgaan. Directe omwonenden kregen wel een brief in de bus en konden informatie komen inwinnen.

De architecten probeerden nog het klooster, dat uit de jaren dertig van vorige eeuw dateert, in de nieuwe plannen in te passen. Maar met de huidige normen was dat niet mogelijk. Het domein is gevestigd in een park van twaalf hectaren.

In de jaren zeventig werd het klooster een vakantiecentrum voor Ziekenzorg CM. Hooidonk stond toen echt model als zorghotel volledig aangepast voor zieken en gehandicapten. Het beschikte over alle troeven van een luxehotel zoals ruime kamers, een zwembad, een gastronomisch restaurant, een bar, sportinfrastructuur een feestzaal en wandelpark. Er is ook een kapel, met een klok die nog op vaste tijdstippen klept.

Het cliënteel bestond voornamelijk uit CM-leden die via Ziekenzorg in groep op vakantie kwamen. In 2001 werd het aantal vakantiebedden afgebouwd en werd de exclusiviteit van Ziekenzorg doorbroken. Nu kan iedereen er terecht voor revalidatie, kortverblijf en vakantie.

De Kristelijke Intermutualistische Federatie is ook eigenaar van het Reva in Pulderbos. De verwachting is dat die gebouwen na de verhuis naar de nieuwbouw in Zandhoven verkocht zullen worden. De gemeente Zandhoven had er samen met andere gemeenten graag een zwembad laten bouwen, maar die plannen zijn onzeker.

Hooidonk. 

Hooidonk. ©  kma

(kma)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio