Lin Thang en Davy Broeckx in hun derde winkel. 

Lin Thang en Davy Broeckx in hun derde winkel. ©  Bert De Deken

Bruidsmode Youniek opent derde winkel in de Patersstraat

Turnhout -

Een winkel met bruidsmode is er al sinds 2010. In 2018 opende Youniek een tweede zaak in Turnhout, voor de bruidegom. Sinds vrijdag is er nu een derde, kleurrijke winkel, waar betaalbare suite- en partykleding wordt verkocht. De geschiedenis van Youniek begon in China, waar Davy Broeckx zijn latere echtgenote Lin Thang leerde kennen.

Guy Van Nieuwenhuysen

Een aparte zaak voor feestkleding was al langer gepland. De twee trouwmodewinkels die Davy en Lin al hadden, barstten uit hun voegen. Maar plots werd er niet meer getrouwd, omdat corona alle trouwfeesten onmogelijk maakte. “In 2020 hebben we onze winkels zelfs een half jaar gesloten”, zegt Davy. “We hebben klanten die hun trouwfeest al vijf keer hebben uitgesteld.”

De telefoon van Youniek staat sinds enkele maanden weer roodgloeiend. “Vooral de vraag naar feestkledij stijgt enorm”, voelt Lin. “Dit was dus het moment om onze derde winkel te openen. Je vindt er suitekledij in alle mogelijke, passende kleuren. We bieden ook een collectie witte jurken aan, omdat steeds meer klanten ook voor het burgerlijk huwelijk in het wit willen trouwen. Neem bijvoorbeeld deze witte jumpsuit. Die is eenvoudig en heel betaalbaar, ideaal voor die gelegenheid.”

Unieke kleding

Lin is modeontwerpster. Ze ontwerpt alles wat in de bruidswinkel hangt en zo’n driekwart van de collectie feestkledij. “Omdat ik zelf ontwerp, zijn het unieke stukken. De kledij wordt gemaakt in China, in het naaiatelier van mijn familie. Daarom blijft de kledij ook betaalbaar. Wat we niet zelf ontwerpen en maken, komt uit Zuid-Korea, maar ook dat zijn allemaal unieke stukken.”

In de winkel is ook een afdeling met allerhande accessoires in de meest bonte kleuren. 

In de winkel is ook een afdeling met allerhande accessoires in de meest bonte kleuren. ©  Bert De Deken

Bruidskledij kiezen is iets waar vaak meer mensen bij betrokken zijn. Dat kan voorlopig nog niet. “Voor ons is het vervelend dat je maar per twee mag winkelen. We maken nu mee dat mensen twee keer komen om te kiezen. Een keer met de mama, een keer met de zus. Bruidskledij kopen is een feest en daar willen we in de toekomst op inspelen. Daarom plannen we enkele concepten in deze derde winkel, met livemuziek, zodat winkelen weer een beleving wordt”, kondigt Davy aan.

Chocolatier

Lin staat in de winkel met bruidskledij, Davy in de mannenzaak en voor de winkel met feestkleding heeft het koppel een personeelslid aangeworven. Ook Davy ontwerpt zelf. “Ik heb nochtans een opleiding als bakker en chocolatier gehad”, lacht hij. Davy, een geboren Turnhoutenaar, zoon van de zaakvoerders van café Amicitia in Turnhout, was na die opleiding naar China getrokken. “Ik wilde er Belgische pralines aan de man brengen, maar toen heb ik Lin leren kennen.”

Die ontmoeting smaakte hem beter dan zijn eigen pralines. In China schoolde Davy zich om tot kleermaker, hij trouwde met Lin en daarna keerden ze samen terug naar België om Youniek op te starten.

Davy heeft nog geen moment spijt gehad van die keuze. Maar Lin en hij hebben ook een winkel waar ze alleen maar gelukkige mensen voorthelpen. “Onlangs kreeg ik wel een begrafenisondernemer over de vloer”, lacht hij. “De man heeft kostuums besteld voor zijn personeel. Ik ontwerp dus niet enkel kostuums voor trouwers, maar ook voor zakelijke opdrachten of zelfs voor mannen die gewoon graag een kostuum dragen. Nu ik weer wat plaats heb in de mannenzaak overweeg ik om de collectie uit te breiden met wat polo’s en hemden. Maar ook dan praten we over maatwerk.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio